Eigenwijze nieuwbouwambitie van Wooncompagnie uit Hoorn

Stefan van Schaik, directeur-bestuurder, deelt zijn visie op wonen

HOORNGIDS | Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie uit Hoorn, wil graag zijn visie uiteenzetten over de manier waarop beleidskeuzes tot stand komen en het belang tot uiting laten komen van de huurders, die het uitgangspunt vormen bij alles wat de woningcorporatie doet. In zijn ogen heeft Wooncompagnie een geheel eigen werkwijze, een andere insteek, waar het gaat om de huurders in relatie tot het woningaanbod en de verhuurmogelijkheden.

”We zijn uitgesproken, een tikkie eigenwijs, maar altijd met een Westfriese nuchterheid en een realistische blik. Toch zijn er zaken die we niet willen en kunnen accepteren. Waarom mogen bewoners van een sociale huurwoning niet zelf kiezen hoe en waar ze willen wonen? Wij proberen met man/vrouw en macht deze keuzevrijheid terug te brengen. Natuurlijk zijn we realistisch genoeg om te beseffen dat er eerst voldoende woningvoorraad moet zijn om überhaupt te kunnen kiezen. Hier zetten we dan ook dubbel en dwars op in. Samen met onze bouwpartners en met onze nieuwe Regisseur Woningen, Anneke Timmermans. Met Anneke hebben we een uiterst talentvolle vastgoedprofessional in huis gehaald die veel ervaring heeft opgedaan in de commerciële vastgoedsector. Die ervaring gaat ons helpen bij het uitbouwen van onze visie op wonen en onze enorme nieuwbouwambitie.” 

Anneke Timmermans, Regisseur Woningen 
Na het starten van haar carrière bij Heijmans is Anneke verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling en acquisitie van nieuwe (woning)projecten. Anneke: ”In de tijd dat ik werkzaam ben geweest bij Heijmans heb ik mij ook gericht op innovatie in de bouw- en vastgoedsector. Voorbeelden hiervan zijn innovaties als RealExchange en de Heijmans ONE.” De laatste jaren heeft Anneke gewerkt voor Greystar. Daar was ze als Director Investments verantwoordelijk voor het asset management van een omvangrijke vastgoedportefeuille. Met de publicatie ‘the future of urban living’ heeft Anneke belangrijke trends en ontwikkelingen geschetst op het gebied van stedelijk wonen. Anneke: ”Altijd zoeken naar mogelijkheden om het leven van bewoners en andere gebruikers van vastgoed te helpen verbeteren. Ik geloof dat door samen te werken en oude standaarden los te laten, we mogelijkheden kunnen vinden om te verbeteren en te vernieuwen, zodat bewoners nog beter kunnen kiezen. Mijn overtuiging is dat door de focus te leggen op klanttevredenheid, de haalbare businesscase vanzelf ontstaat.”

Oude standaarden loslaten
Een uitgelezen voorbeeld van oude standaarden loslaten is het volledig houten woongebouw dat momenteel wordt gebouwd in Monnickendam. Voor Nederland een uniek nieuwbouwproject, waarbij voor het eerst een woongebouw van deze grootte volledig wordt gebouwd uit duurzaam CLT-hout. Het binnenklimaat van de woning wordt positief beïnvloed door het vochtregulerende hout, waardoor de luchtvochtigheid op een veel constanter niveau blijft. Vanwege een energiezuinig all electric verwarmingssysteem is het energieverbruik van de bewoners ook nog eens zeer laag. Samen met een kortere bouwtijd levert deze bouwmethode veel voordelen op, waar de bewoners van kunnen profiteren. 

Innovatie
”Wooncompagnie zet echt stappen om innovatie meer ruimte te geven in onze nieuwbouwprojecten”, aldus Peter Cornielje, Proces Manager Wooncompagnie. ”In Schagen realiseerden wij een wooncomplex met 46 woningen bestaande uit compleet gefabriceerde modules en in Tuitjenhorn bouwen wij in kant-en-klare geïndustrialiseerde elementen twaalf woningen op. Met de stijgende bouwkosten en een schaarste aan goede vakmensen is industrieel bouwen een noodzakelijke aanvulling op traditioneel bouwen geworden. Dat we op deze manier duurzamer en sneller kunnen bouwen op de bouwplaats, waardoor er minder overlast is voor de omgeving, is een fantastische bijvangst. Samen met marktpartijen en collega-corporaties zijn we dan ook gestart met het project ’Bouwstroom’, om deze geïndustrialiseerde bouwvorm verder op gang te brengen.” 

Woonconcepten 
De komende jaren kiest Wooncompagnie voor meer verschillende woonconcepten, waarbij bewoners kunnen kiezen of dit concept bij hen past. Bij het recent opgeleverde nieuwbouwproject Friese Vlaak in Volendam is samen zijn en samen blijven van de bewoners het uitgangspunt. Zelfstandig wonen, en als het nodig is, professionele ondersteuning binnen handbereik. Via het culicafé in het woongebouw, zorgt Wooncompagnie ervoor dat de bewoners uit het woon/zorgcomplex niet alleen elkaar, maar ook hun buurtbewoners kunnen ontmoeten. Een bijzondere samenwerking met de Zorgcirkel, de gemeente en een lokale corporatie De Voortuitgang die smaakt naar meer. Op Winkelmadepark in Winkel wordt nog volop gebouwd. De enorme metamorfose van het complex is compleet als de laatste woningen deze zomer worden opgeleverd. Wonen in het project Winkelmadepark is echt anders wonen. Interesse, zorgzaamheid en verder kijken dan de eigen voordeur. Op Winkelmadepark zetten alle bewoners zich acht uur per maand in voor de buren en/of de buurt, waarbij ze natuurlijk zelf kiezen wat het beste bij hen past. 

Baas in eigen thuis 
De afgelopen jaren heeft Wooncompagnie volop ingezet op het isoleren van de bestaande woningvoorraad. Met de nodige nuchterheid zet de corporatie ook stappen om woningen van het gas af te halen. Samen met Urgenda en binnen het project Thuisbaas wordt momenteel een pilot gedaan met het energieneutraal maken van woningen in Warmenhuizen. Hierbij gaan de woningen helemaal van het gas af en halen bewoners thuis net zoveel zonne-energie van het eigen dak als zij nodig hebben. Bewoners kunnen zelf beoordelen en kiezen of ze mee willen doen aan deze pilot.
Stefan van Schaik: ”Voor iedereen is er een keuze. Met onze partners gaan wij de komende jaren verder bouwen aan onze visie op wonen. Samen bereiken we altijd meer dan alleen. En iedereen kan meedoen.” 

Wooncompagnie Woonconcepten 2 Wooncompagnie Woonconcepten 2
Wooncompagnie Anneke Timmermans, Regisseur Woningen Wooncompagnie Anneke Timmermans, Regisseur Woningen
Wooncompagnie Woonconcepten Wooncompagnie Woonconcepten