Bouwhoogte in Hoorn: geen Manhatten aan het Hop

Digitale Commissievergadering 30 maart

HOORNGIDS | Over de bouwhoogte van nieuwe bouwprojecten is in de afgelopen tijd regelmatig gesproken. Hoogbouw passend bij de directe omgeving is een begrip dat heel verschillend kan worden uitgevoerd. Een goede reden om de Hoornse politiek daarover te laten discussiëren. Daartoe is een kadernotitie Intensiverings- & Hoogbouwvisie opgesteld. Met intensiveren wordt ook bedoeld dat er ruimte blijft voor water en groen. Er zijn drie definities van de basishoogten. Alle toekomstige hoogbouw worden getoetst op technische en beleidsmatige aspecten in een Hoogbouw Effect Rapportage (HER-toets). In april en mei wordt met de inwoners van Hoorn gediscussieerd over dit onderwerp en dit zal dienen als een inbreng in de discussie over de bouwhoogte.

Hoorn moet wel meer stad maar geen Manhatten worden

Thomas de Groot (PvdA) is gelukkig met deze aanzet tot een discussie over bouwhoogte, zodat het niet elke keer een ad hoc discussie wordt. Hij noemt partijen die een bijdrage kunnen hebben in de discussie. Aart Ruppert (ÉénHoorn) is ook blij met deze kadernotitie. Weinig ruimte en grote vraag naar woningen leiden tot hoogbouw. Snel aan de slag om Hoorn meer stad te worden.

Roger Tonnaer (FT) gruwt van de hoogbouwinzichten. Hij vindt 22 meter het maximum voor Hoorn. Volgens hem de Hoornse Hoogtenorm. Roy Drommel (GroenLinks) ziet hoogbouw niet als doel, maar als middel. Hij wil er ook een groennorm bij. Rob Droste (VVD) ziet het belang van voldoende woningen, ook voor jongeren. Maar Hoorn hoeft geen Manhattan te worden.

Niek Heijne (D66) is als mede aanvrager van deze discussienota blij. Er moeten wat meer appartementen, ook kleinere, gebouwd worden en dat kan alleen bij wat meer bouwlagen. Het CDA is niet tegen hoogbouw, maar vindt het wel belangrijk voorzichtig te zijn. Hoe hoger, hoe duurder de woningen. Voor wie bouwen we dan? De hoogte van de kerktoren is de grens voor hoogbouw. Een meerderheid is blij met de notitie, maar wijst ook op de kosten voor de te verkopen woningen.

Wethouder neemt alle suggesties mee om tot visie te komen

Wethouder Marjon van der Ven neemt alle suggesties mee om te kunnen komen tot een visie. Daarmee zal dan in de toekomst beleid worden gemaakt wat betreft mogelijke hoogbouw. De gemeente blijft de regie houden op het aantal betaalbare woningen in de hoogbouw. De fracties zullen in de toekomst altijd de mogelijkheid behouden om wel of niet in te stemmen met de bouwhoogte van een toekomstig bouwtraject.  

Hoogbouw in Hoorn Hoogbouw in Hoorn