Ergernis VVD Hoorn over vertraging bij bouwprojecten

Partij vraagt om transparant en constructief erfgoedbeleid

HOORNGIDS | De VVD Hoorn heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de vertragende werking van erfgoedbeleid op de woningbouwproductie. De partij heeft meerdere signalen ontvangen dat het huidige erfgoedbeleid van de gemeente Hoorn voor onnodige vertraging zorgt bij bouwprojecten. Initiatiefnemers worden vaak laat in het proces geïnformeerd over het geldende erfgoedbeleid, waarbij het kan gebeuren dat het erfgoedbeleid soms zelfs aangepast wordt gedurende het proces. Om die reden is onderstaande brief verzonden naar het college van B&W. 

Geacht college,
Een huis is belangrijk voor iedereen. Er is een tekort aan huizen in Hoorn. Daarom moeten er in de komende jaren veel passende woningen gebouwd worden. Versnelling van het woningbouwproces is daarbij essentieel, waarbij inspraak van omwonenden goed geregeld moet zijn. Ook het waarborgen van het Hoornse erfgoed is belangrijk. Dat dient wel efficiënt en transparant te verlopen, waarbij bouwprojecten zo min mogelijk vertraging oplopen. VVD Hoorn ontvangt meerdere signalen van verschillende betrokkenen dat het huidige erfgoedbeleid van de gemeente Hoorn voor onnodige vertraging zorgt bij bouwprojecten, initiatiefnemers vaak laat in het proces geïnformeerd worden over het geldende erfgoedbeleid en het erfgoedbeleid soms zelfs aangepast wordt gedurende het proces. Daarom hebben wij de volgende vragen:
1) Bent u bekend met de bovengenoemde signalen van initiatiefnemers? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hier aan doen?
2) Klopt het dat communicatie door de gemeente over het geldende erfgoedbeleid bij bouwprojecten richting initiatiefnemers geen gestandaardiseerde procedure kent? Zo ja, waarom is er geen standaardprocedure? Zo nee, waarom worden initiatiefnemers dan niet direct geïnformeerd over de geldende erfgoed- en welstandseisen bij bouwprojecten?
3) Hoe verklaart u de onvrede van initiatiefnemers over de communicatie door de gemeente Hoorn over het geldende erfgoedbeleid?
4) Hoe vaak worden er vlak voor, tijdens of na de voorbereidingen voor een aanvraag voor een bouwvergunning aanpassingen gedaan aan het betreffende erfgoed- en/of welstandsregels?
5) Bent u het met ons eens dat aanpassingen aan erfgoedregels vlak voor, tijdens of na een aanvraag voor een bouwactiviteit onwenselijk zijn? Zo nee, waarom niet? Zo ja, waarom wel?
6) Klopt het dat ambtenaren van bureau erfgoed veel discretionaire bevoegdheid kennen als het gaat om de interpretatie van de geldende erfgoedregels? Zo ja, waarom? Zo nee, waaruit blijkt het dat bovengenoemde niet zo is?
7) Klopt het dat het college vaak nadere regels opstelt voor beeldbepalende panden totdat dit in een nieuw (paraplu-)bestemmingsplan is geregeld? Zo ja, hoe vaak en bij welke panden/percelen is dit toegepast? Zo nee, waarom niet?
8) Hoe veel bouwaanvragen hebben door erfgoed- en welstandsregels geen doorgang kunnen vinden sinds 2018?
9) Hoe veel bouwaanvragen hebben vertraging opgelopen door erfgoed- en welstandsregels sinds 2018?
10) Welke concrete maatregelen gaat het college nemen om de communicatie over geldend erfgoedbeleid te verbeteren?
11) Hoe denkt het college het erfgoedbeleid constructief en transparant te kunnen maken?
12) Hoe gaat het college onnodige vertraging van woningbouw door welstands- en erfgoedbeleid voorkomen?
Alvast dank voor de beantwoording.
Met vriendelijke groet,
Rob Droste, VVD Hoorn

Breed 22 en 24 gerestaureerd Jacob Pietersz. Blokker Breed 22 en 24 gerestaureerd Jacob Pietersz. Blokker