Bijstandsontvangers de dupe van fout bij gemeenten

01-04-2021

HOORNGIDS | Verschillende plaatselijke politieke partijen maken zich ernstig zorgen over de financiële afwikkeling voor mensen die te maken hebben gekregen met onwenselijke financiële situaties bij schuldhulpverlening en bewindvoering. In veel Nederlandse gemeenten is dit vanwege een onlangs aan het licht gekomen fout gebleken, waardoor de partijen zich afvragen in hoeverre dit ook opgaat voor inwoners van Hoorn en wat er aan gedaan wordt en kan worden. Hieronder is de brief aan het College van Burgemeester en Wethouders te lezen.

Geacht College,
Bij 10.000 tot 15.000 bijstandsgerechtigden met schulden is er beslag gelegd op meer geld dan wettelijk mag. Dit komt door een fout bij ruim 200 gemeenten, zo blijkt uit een document van de VNG en de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders. Door een nieuwe rekenmethode die door deurwaarders wordt gebruikt, kwam het probleem aan het licht. Het gaat om 2 dingen: de beslagvrije voet en de vakantietoeslag.
Schuldhulpverlening en bewindvoering is mensenwerk, waardoor om verschillende redenen onwenselijke financiële situaties bij Hoornse inwoners met schulden kunnen ontstaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om het één of meerdere keren niet ontvangen van wekelijks leefgeld, vertraging in de goedkeuring/storting van bijzondere bijstand of problemen in de relatie tussen bewindvoerder en cliënt.
Onderstaande fracties maken zich zorgen en hebben daarom de volgende vragen:
1. Staat Hoorn in de lijst van gemeenten die inwoners heeft gedupeerd?
2. Zo ja, om hoeveel inwoners gaat het?
3. Zo ja, hoe gaat het College dit oppakken?
4. Zo ja, wat zijn de gevolgen?
5. Zo ja, hoe wordt er voor gezorgd dat dit niet meer gebeurt?
6. Hoe berekent Hoorn de beslagvrije voet?
7. Wat is de gemiddelde afhandelingstermijn van bijzondere bijstandsaanvragen om bewindvoerderskosten te compenseren in Hoorn?
8. Hoe voorkomt de gemeente Hoorn onwenselijke financiële situaties bij Hoornse inwoners, indien zij via de gemeente gebruik maken van schuldhulpverlening en/of bewindvoering?
9. In welke mate is de Gemeente Hoorn bevoegd om bij onwenselijke financiële situaties van Hoornse inwoners met schulden op te treden?
De fracties van EenHoorn, PVDA Hoorn, CDA Hoorn en DRP zien uw antwoorden met belangstelling tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Karin Hakhoff – EenHoorn
Arnica Gortzak – PVDA Hoorn
Patrick Hoefman – CDA Hoorn
Menno Jas - DRP

Euro's Euro's