Geen parkeerkolos in Stationsgebied Noord

De Betrokken Poorter wil geen torenkolossen bij de binnenstad

HOORNGIDS | Als het aan stichting De Betrokken Poorter ligt komt er een ondergrondse parkeergarage in het stationsgebied. Er bestaan inmiddels vergevorderde plannen om in de Poort van Hoorn naast veel huizen ook een bovengrondse parkeergarage te realiseren. De Betrokken Poorter is van mening dat de unieke mogelijkheid om daar ondergronds te gaan moet worden benut. Volgens de stichting is er daarna geen weg meer terug.
 
Paul Stumpel en Fred Veerman van de stichting met de betrokken buurtbewoners, hebben zelf een ontwerp laten maken door een keur aan specialisten, waaruit voortkomt dat het beoogde stedenbouwkundige plan de prullenbak in kan. Er kan aanzienlijk lager gebouwd worden, zo stellen zij, en de parkeergarage kan wel degelijk ondergronds, zodat de ruimte bovengronds efficiënter kan worden benut. Bij een eerdere presentatie door de stichting waren vele gemeenteraadsleden vol lof over de alternatieve opzet en kwamen ook met vragen. Ook die zullen beantwoord worden in de nieuwe digitale bijeenkomst op 9 april die om 16.00 uur zal beginnen.

Een mooie poort, geen parkeerkolos op Stationsgebied Noord
De stichting laat weten: ”Het zou jammer zijn als door een misverstand de unieke gelegenheid om relatief goedkoop ondergrondse parkeergelegenheid onder Stationsgebied Noord te  realiseren, nauwelijks wordt benut. En dat daardoor een zeer massieve, 14 verdiepingen hoge, parkeergarage moet worden gebouwd tegenover het ziekenhuis en vlakbij de Koepoortsweg. Dat misverstand lijkt te zijn ontstaan door verkeerde aannames in de behandeling van de ‘Wilde motie’, ingediend op 12 november 2019, door een ruime meerderheid van de Raad.”

Onjuiste aannames
In de beantwoording van deze ‘Wilde motie’ zijn volgens de stichting de volgende onjuiste aannames gedaan:
1. Stalen damwand is niet langer dan 20 meter, daardoor wordt de kuip heel duur. De Betrokken Poorter: ”Dat is niet juist. Stalen damwand is tot 35 meter in ruime mate verkrijgbaar.”
2. Er komt een busstation op het dak van de ondergrondse parkeergarage. De Betrokken Poorter: ”Dat is maar voor een zeer klein gedeelte (15%), en dus niet relevant.”
3. De kosten voor ondergronds parkeren worden vergeleken met de kosten van een ‘gemiddelde’ bovengrondse parkeergarage. De Betrokken Poorter: ”Die vergelijking gaat mank. Een fraai vormgegeven parkeergarage, zoals bij Karres en Brands in de birdview, past op een toplocatie zoals Stationsgebied Noord (niet qua hoogte), maar kost ook meer dan de ondergrondse parkeergarage zoals door de Stichting ontworpen.”

Het eigen plan met aanzienlijk minder hoogbouw in het stationsgebied zal door de stichting worden gepresenteerd en toegelicht tijdens de digitale bijeenkomst die vrijdag 9 april om 16.00 uur gaat beginnen. Daarvoor zijn alle Hoornse gemeenteraadsleden uitgenodigd. 

Stationskwartier schets Stationskwartier schets