Locatie van het Hoornse IKEC: nog geen overeenstemming

Vragen over o.a. financiën en parkeren op digitale Commissievergadering van 8 april

HOORNGIDS | Na veel tijd te hebben gebruikt voor de keuze van de locatie voor het te bouwen IKEC is in de Algemene Raadscommissie niet duidelijk geworden of er een meerderheid is voor het raadsvoorstel het IKEC te bouwen bij de oude hockeyvelden bij het Nieuwe Steen. Ouders van de kinderen en medezeggenschapsraad van de scholen die wachten op de nieuwe situatie, waarbij alle benodigde begeleiding en onderwijsplekken in één gebouw zijn samengebracht, benadrukten in hun inspraakbijdrage de noodzaak voor de IKEC.

Dick Bennis (CDA) is nog afhoudend vanwege de financiën, maar ook de verkeersafwikkeling en het parkeren. Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) onderschrijft al deze punten en uit zich voornamelijk over de zorgen om dit project. Kees Maas (ChristenUnie) ziet deze problemen ook, maar kiest wel voor het IKEC waar de kinderen en hun ouders al zo lang op wachten. Arwin Rood (D66) vindt de genoemde problemen onvoldoende reden om de zaak al vanaf 2017 tegen te houden. Chris de Meij (VVD) wil ook zo snel mogelijk starten en om de kosten te drukken de sportzaal te verhuren. Geen geplande bouw van de 140 woningen, maar een knarrenhof voor de senioren. Roy Drommel (GroenLinks) ziet het IKEC als een prachtige taart met kers erop. Meteen bouwen!  De oproep van de ouders wordt door Karin Hakhoff (ÉénHoorn) schrijnend genoemd en ze ergert zich aan de diverse fracties die nu nog steeds obstakels opwerpen. Voor veel problemen worden in dit voorstel oplossingen aangeboden. Roger Tonnaer wil dit plan graag onderschrijven, maar benoemt beren op de weg en komt ook met het voorstel andere gemeenten te laten meebetalen. De DRP vindt volgens Menno Jas de kritische vragen terecht en vraagt zich af of de woningbouw en het IKEC losgekoppeld kunnen worden. Arnica Gortzak (PvdA) vindt uitstel geen optie meer. Snel aan de slag en niet vergeten om welke kinderen het gaat. Hou op met steeds weer nieuwe vragen op te werpen.

In de tweede termijn worden de tegenstellingen herhaald. Een aantal fracties die de financiële kant van het project bezwaarlijk vinden, willen er zelfs voor kiezen minder woningen te realiseren of voorzieningen bij het IKEC weg te halen. Die woningen zijn juist bedoeld om het project financieel haalbaar te maken. Ook oplossingen voor het parkeren worden door deze fracties afgewezen. Bij een paar fracties blijven ook vragen over het gebruik van de te bouwen sportzalen. 

De beantwoording van de vragen door wethouder Samir Bashara startte over de financiën. De zorgen daarover zijn niet nodig. Hij is van mening dat hierover een verkeerd beeld ontstaat. Dit project is in eerdere rondes al aan de orde gekomen en de financiën daarvan zijn al eerder gedekt. De vertraging heeft wel extra kosten meegebracht. Andere zaken komen niet in het gedrang. Dit is al meegenomen in het integraal schoolhuisvestingsplan. De sporthallen kosten een hoop geld en er zit wel een terugverdienmogelijkheid in, maar er is berekend hoeveel tijd voor de scholen binnen het IKEC nodig is. Na schooltijd en ’s avonds zijn mogelijkheden om de zalen door anderen te laten gebruiken. Opknappen van de bestaande scholen voor deze kinderen lost de onderwijs en begeleidingsbehoefte van deze kinderen niet op.

De verkeersontwikkeling is goed onderzocht en acceptabel. De VVD krijgt als antwoord op de vraag of andere gemeenten kunnen meebetalen, dat het Rijk voor alle kinderen, ook voor de kinderen uit andere gemeenten een vergoeding geeft aan het IKEC. De andere instellingen die werkzaam zijn in het IKEC betalen voor hun eigen huisvesting, waardoor het niets oplevert om hen niet een plek te gunnen. Wanneer de te bouwen 140 woningen een soort knarrenhofbestemming krijgen zou in die behoefte ook worden voorzien. Minder woningen bouwen betekent dat er wel een tekort gaat ontstaan. De wethouder voorziet de mogelijkheid dat door een goede opvang kinderen in de toekomst minder gauw in de knel zullen komen. Hij begrijpt niets van het verzet van fracties tegen het plan om een parkeergarage te bouwen, omdat dit juist de oplossing is voor het parkeren in de wijk.  

De voor- en tegenstanders gaven er geen blijk van een ander standpunt te willen innemen en dat betekent dat dit punt in een raadsvergadering weer aan de orde zal komen.  

Digitale raadscommissievergadering Digitale raadscommissievergadering