Detailhandelsnota: gemeente Hoorn wil inspelen op ontwikkelingen

Digitale Commissievergadering 8 april

HOORNGIDS | De gemeente Hoorn wil inspelen op de ontwikkelingen van de detailhandel in de stad. Het is belangrijk de detailhandel toekomstbestendig te maken. Het vergroten van de aantrekkelijkheid kan wellicht ook gezocht worden bij kunst, cultuur en andere publieksaantrekkende functies.

De diverse fracties vinden dat er al veel eerder iets gedaan had kunnen worden. Bewoning boven de winkels kan worden uitgebreid. D66 noemt het Amsterdamse winkelpuisubsidie, zodat het aanzicht van de winkelstraten kan worden verbeterd. GroenLinks verwacht dat de toekomstige bewoners van de Poort van Hoorn ook een supermarkt nodig hebben. Hoe verhoudt zich dat met het weghalen van Albert Heijn uit het stationsgebied?

De PvdA wil dat jonge ondernemers gestimuleerd worden. Zou Noppes daar een plek kunnen krijgen? De DRP ziet dat er al veel geprobeerd is in het verleden en ziet dezelfde mensen nu weer met een nota komen. Hij wil het college laten kijken naar succesvolle oplossingen in toeristengebieden in Spanje. Sociaal Hoorn zou de JUMBO in de binnenstad willen zien komen. De ChristenUnie pleit voor meer aandacht voor het gebruik van de fiets.

Een leegstandverordening moet eigenaren van lege winkelpanden aanzetten om nieuwe huurders te vinden. De gemeente moet op dit moment meer gericht zijn op het laten overleven van bedrijven. Wanneer regeltjes nodig zijn, dan liever regeltjes die zaken mogelijk maken dan die zaken beperken.

Wethouder Arthur Helling geeft aan dat de gemeenten vanuit G40 (netwerk van 40 (middel)grote steden in ons land, die elkaar vinden in de stedelijke vraagstukken) een steunpakket hebben aangevraagd om de detailhandel te kunnen ondersteunen. Het Hoornse project ’Warenhuis Hoorn’ wordt elders in het land gekopieerd. De materie is helaas zeer complex door de coronatoestanden, ondanks alles wat achter de schermen nu al wordt gedaan.

Ook wanneer vanuit Rijk of Provincie gelden vrij komen zal het ingewikkeld worden om de detailhandel te reorganiseren. Ook vastgoedeigenaren moeten worden betrokken bij de aanpak. De wethouder noemt het een transformatie. Sommige plannen passen niet binnen het huidige bestemmingsplan. Dat vraagt dus om een andere regelgeving, een juridisch kader, waardoor meer mogelijk is.

De binnenstad moet attractief blijven. Dat vraagt om goede afweging van soorten bedrijven en woonfuncties.  Duidelijkheid is een belangrijke voorwaarde. Het geld voor transformatie vraagt om aanvulling vanuit bijvoorbeeld Provincie. De gemeente alleen is niet in staat dat fonds te vullen. Nieuwe formules moeten wel passen in een aantrekkelijke binnenstad. Tegenwoordig wordt minder het winkelrondje gelopen.

In de eerstvolgende raadsvergadering komen fracties terug op dit onderwerp via in te dienen moties.

Hoornse winkelstraat in pre coronatijd Hoornse winkelstraat in pre coronatijd

Reacties
Reactie: (joop weijers)
9-4-2021, 15:06
de pvda wil naar spanje kijken hoe ze het daar doen. waarom? wij zijn afhankelijk van Amerika..Kijk daar maar dat komty toch allemaal hierheen omdat wij vallen onder de wimpel van het amerikaanse imperialisne. kleine winjkels is de toekomst.Ga daar dan over discusseren. lege winkels moeten na 3 maanden 50% van de huur inleveren daarna el;ke maand 3% naar beneden.De huren worden naar de toekomst met de indexering vanzelf bijgesteld.Waarom altijd moeilijk denken wordt dan niks. de oplossing ligt op de straat zo is amsterdam ook ontstaan vanuit de handel mijn plan om hoorn duidelijk vorm te geven wordt telkenmale genegeerd en zal in de toekomst of verre toekomst toch aan de orde komen.Waarom nu niet logoca logoca en logica mijne heren met een kleine handomdraai is iedereen weer blij zie maar het stadsstrand als voorbeeld.