64% Nederlanders vindt online security verantwoordelijkheid van provider

Ondanks groter risico op cybercrime door thuiswerken, geen extra aandacht voor online security

HOORNGIDS | Sinds Nederlanders massaal thuiswerken, is het aantal cyberaanvallen gestegen. Desondanks houdt 82% van de werkende Nederlanders zich sinds corona niet extra bezig met de veiligheid van hun internetomgeving. Maar liefst 64% van de Nederlanders vindt daarbij ten onrechte dat dit de verantwoordelijkheid van hun internetprovider is. 

Thuiswerkers en werkgevers lopen extra risico doordat zakelijke apparaten tijdens de pandemie vaker voor privédoeleinden worden gebruikt. De angst dat er iets misgaat met beveiliging leeft wel onder Nederlanders: bijna de helft is bang voor cybercrime. Dat blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. 

82% werkende Nederlanders niet bezig met online security
Hoewel online security sinds corona met de thuiswerknorm nog belangrijker is geworden, houden maar liefst vier op de vijf thuiswerkers zich niet extra bezig met hun online security. Volgens Jeroen Snellen, Product Manager Telecom bij Pricewise, zijn veel Nederlanders onwetend over de invloed die zij hebben op hun eigen internetveiligheid. “Het gebruik van zakelijke apparaten voor privédoeleinden is sinds het thuiswerken enorm gestegen. Denk even aan internetbankieren, het checken van privémail of een online bestelling plaatsen. Het is belangrijk dat we ook dan alert blijven. Check bijvoorbeeld altijd of er een ’s’ van security achter ‘http’ in de URL van de website staat en klik niet zomaar op linkjes in verdachte e-mails.” 

Beperkte invloed provider op online security
Volgens Snellen heeft een provider eigenlijk maar een beperkte invloed op de veiligheid. “Het is daarom belangrijk te beseffen dat je als gebruiker ook zelf stappen kunt ondernemen voor meer veiligheid. Het is bijvoorbeeld niet de verantwoordelijkheid van jouw provider wanneer je kiest voor een eenvoudig te kraken wachtwoord of wanneer je ingaat op verzoeken van onbekende bronnen”, aldus Snellen. “Bescherm jezelf door bijvoorbeeld gebruik te maken van een virusscanner, niet zomaar persoonlijke gegevens te delen en je computer regelmatig te updaten ter voorkoming van beveiligingslekken in computerprogramma’s.”

Helft Nederlanders bang voor cybercrime
Bijna de helft van Nederland (49%) is bang voor cybercrime op het internet.  De groep die zich de grootste zorgen maakt gehackt, gescamd of online gefraudeerd te worden, bestaat vooral uit 65-plussers.

Bron: Pricewise.nl

Online security Online security