Initiatiefvoorstel Leegstandsverordening

Digitale Gemeenteraadsvergadering 20 april

HOORNGIDS | Om te voorkomen dat leegstand van winkelpanden in de binnenstad kan leiden tot een onaantrekkelijke binnenstad hebben drie Hoornse fracties: VVD, Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer een initiatiefvoorstel ingediend.

Onder aanvoering van Rob Droste (VVD) wordt gevraagd ervoor te zorgen dat er een meldingsplicht komt voor gebouwen die langer dan 6 maanden leeg staan. De gemeente houdt een leegstandslijst bij en uit leegstandsmelding volgt leegstandsoverleg met als doel optimaal invulling te geven aan het gebouw. Wanneer na 12 maanden nog geen invulling is gerealiseerd, kan de gemeente zelf iemand voordragen. De gemeente dient driemaandelijks gesprekken te voeren met de relevante spelers en daarvan verslag te doen in de gemeenteraad. Elders is men al met een dergelijke regeling bezig en het schijnt bevorderlijk te zijn voor het tegengaan van langdurige leegstand.

Het college hapt niet direct toe en voelt er weinig voor sancties in te stellen wanneer de gesprekken weinig opleveren, maar ziet wel degelijk mogelijkheden. Er wordt een andere route voorgesteld en wel samen met beleid dat wordt voorbereid over het stadshart. Het amendement hierover werd verworpen, maar wordt aangehouden tot oktober.

Rob Droste raadslid VVD Rob Droste raadslid VVD