Voorstel: Huizenkopers moeten zelf hun nieuw gekochte huis bewonen

Digitale Gemeenteraadsvergadering 20 april

HOORNGIDS | Woningen die te koop worden aangeboden worden volgens een aantal Hoornse fracties direct en te vaak opgekocht door beleggers die ze tegen grof geld verhuren. Vandaar een wilde motie om in Hoorn vast te leggen dat woningen die worden gekocht, door de koper zelf moeten worden bewoond. In diverse steden bestaat al een dergelijke regeling. Ook bij nieuwbouw zal zo’n zelfbewoningsverplichting moeten worden toegepast.

ÉénHoorn, GroenLinks, ChristenUnie en het CDA hopen dat de overige fracties hierin kunnen meegaan. Er klinken meevoelende opmerkingen, soms gelardeerd met vragen. Robert Vinkenborg (ÉénHoorn) beklemtoont de urgentie.

Wethouder Marjon van der Ven zet heel veel kanttekeningen bij het voorstel. Er is al een anti speculatiebeding opgenomen in de doelgroepenverordening. Ze wil het voorstel wel goed juridisch laten onderzoeken. Bij de Tweede Kamer ligt overigens een verordening over anti speculatie. Ze hoopt de tijd te krijgen van de indieners om de mogelijkheid te onderzoeken.

De motie wordt veranderd waardoor de wethouder uit de voeten kan met de voorstellen. Het is nu meer toegespitst op de oproep om te onderzoeken of het mogelijk is te maken. Alleen Rob Droste (VVD) kan zich niet verenigen met het voorstel, omdat dit niet binnen de landelijke politiek van zijn partij past. De VVD fractie levert de enige tegenstemmen.

Robert Vinkenborg EenHoorn benadrukt urgentie Robert Vinkenborg EenHoorn benadrukt urgentie