Mensen met medisch risico tussen 18-60 jaar vanaf begin mei uitgenodigd voor vaccinatie

22-04-2021

HOORNGIDS | Vanaf de eerste week van mei worden mensen met een medisch risico, de zogenaamde griepprik-groep onder de 60 jaar, door de huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Met deze uitnodiging kunnen zij een vaccinatieafspraak maken bij de GGD. Mensen uit deze groep worden gevaccineerd met het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Het gaat om ongeveer 1 miljoen mensen.

Deze groep heeft een medische indicatie voor de jaarlijkse griepvaccinatie bij de huisarts. Daarom maakt de huisarts ook voor de coronavaccinatie de selectie voor de uitnodiging. De uitnodigingen worden gefaseerd verstuurd. De mensen uit deze groep krijgen voorrang omdat zij een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden van COVID-19. Het gaat onder andere om mensen met:
- afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen;
- een chronische stoornis van de hartfunctie;
- diabetes mellitus;
- chronische nierinsufficiëntie;
- een afweerstoornis of behandeling met medicijnen die de afweer onderdrukken (immuunsuppressiva) leidend tot verminderde weerstand tegen luchtweginfecties.
Eerder werd de groep mensen met een medisch hoog risico al uitgenodigd voor een coronavaccinatie. Zij zijn inmiddels bijna allemaal gevaccineerd.

Planning vaccinatiecampagne
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bepaalt de volgorde waarin groepen worden gevaccineerd. Leidraad hiervoor zijn de adviezen die de Gezondheidsraad hierover heeft uitgebracht. De startdatum van de verschillende doelgroepen is afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins. Kijk voor de meest actuele planning op www.coronavaccinatie.nl (http://www.coronavaccinatie.nl)

Wachtruimte GGD Wachtruimte GGD