Comité 40-45 Hoorn over haar (beperkte) activiteiten dit jaar i.v.m. het coronavirus

24-04-2021

HOORNGIDS | Het Comité 40-45 Hoorn legt op 4 mei  ’s morgens bloemen bij diverse oorlogsmonumenten in de stad. De oorlogsgraven op de Begraafplaats aan het Keern worden niet vergeten. Nieuw is dit jaar dat ook op 8 oorlogsgraven van Nederlandse slachtoffers bloemen worden gelegd.

De jaarlijks gehouden Stille Tocht door Hoorn zal opnieuw geen doorgang vinden in verband met het coronavirus. Op 4 mei om 20.00 uur  is er wel de herdenking op het Kerkplein met maximaal 16 personen. Deze bijeenkomst is niet toegankelijk voor publiek. Aanwezig op het Kerkplein zijn burgemeester Jan Nieuwenburg met zijn dochter, enkele leden van het Comité 40-45 Hoorn, oud-kinderstadsdichter Lieke Koen, enkele leden van het Hoorns Harmonie-orkest voor o.a. het Wilhelmus. De plechtigheid is live te volgen via NH Nieuws en Weeff.

Geen tentoonstellingen, wel live registratie
Ook in 2021 zal de tentoonstelling met het werk van verzetsstrijdster/beeldhouwster Truus Menger in de Boterhal geen doorgang vinden. De organisatie hoopt deze tentoonstelling in 2022 wel te kunnen organiseren. Open Joodse Huizen in Hoorn kunnen op de diverse locaties ook geen doorgang vinden. Wel vindt er een live registratie plaats om 14.00 uur op OpenJoodseHuizen.nl. Bart Lankester vertelt over verzetsvrouw Trien de Haan vanuit haar vroegere woning.

Geen bezoek op de scholen
Het bezoeken van de scholen (groep 7 en 8) door leden van het Comité 40-45 is op dit moment niet mogelijk. In opdracht van het Comité is er een filmpje gemaakt van ongeveer 12 minuten waarin de Hoornse Oorlogsmonumenten getoond worden, maar ook onderwerpen als het wegvoeren van Joodse mensen, het doodschieten van vijf mannen op het Kerkplein en het herdenken: https://youtu.be/d0xB041M4Hs (https://youtu.be/d0xB041M4Hs) . Kijk ook op de website www.oorloginhoorn.nl (http://www.oorloginhoorn.nl) met 2 nieuwe verhalen. Op de app: Oorlog in Hoorn staat een speurtocht voor kinderen met een wandelroute. Zie ook www.comite4045.nl (http://www.comite4045.nl)

Oorlog in Hoorn 2 Oorlog in Hoorn 2