Open of gesloten?

Column van Sjaak Grosthuizen

Openheid in de politiek lijkt een mooie wens. Dat die openheid ook door politici wordt gewenst is totaal nieuw voor me. In alle echelons van de politieke wereld vinden formele en informele ontmoetingen plaats en kent men de uitdrukking: ‘Dit hoef je niet te notuleren hoor.’ In alle clubjes en organisaties waarin heb verkeerd werden er onderling dingetjes uitgewisseld met de boodschap: ‘Dat heb je niet van mij hoor.’ En wanneer het wat spannend wordt dien je er van uit te gaan dat wanneer het niet genotuleerd staat, het ook niet gezegd is.

De heisa rond de geheime vergaderverslagen van het kabinet is ook vooral een politiek spel. Wilders, Azarkan en Marijnissen en nog een handvol volksvertegenwoordigers dringen nu aan op bekendmaking van de geheimen, omdat daar goed garen bij te spinnen is. Ook na de verkiezingen gaat de verkiezingsstrijd gewoon door en is het de bedoeling een eind in de peilingen omhoog te schieten. Wat in het bedrijfsleven geldt voor CEO’s, geldt zeker ook voor partijleiders: targets halen. Denk niet dat je van Wilders, Azarkan of Marijnissen alle uitspraken in de fractievergaderingen openbaar zult krijgen.

Ook in Hoorn lijkt het er op dat er achter gesloten deuren één-tweetjes worden voorbereid, informatie wordt achtergehouden, schijndemocratische acties worden georganiseerd. Actiegroepen, dat zijn groepen van mensen die zaken willen tegenhouden – je zult zelden horen van fanatieke aanmoedigingsgroepen – krijgen soms een uit flinter informatie de indruk dat hun belangen worden ondermijnd en willen dan de onderste steen boven hebben. Onderste stenen boven krijgen is nooit een succesvolle manier van bouwen geweest en daar gaat het hun dan ook om. De Betrokken Poorter is zo’n actiegroep, die een geheel eigen invulling wil geven aan bouwplannen in de Poort van Hoorn. Het is een groep met mensen die hun huiswerk maken en bij het zoeken naar informatie stootten zij op bodemonderzoeken die zijn gedaan. Tientallen zelfs en de uitslagen ervan zijn niet allemaal met iedereen gedeeld.

Ziedaar het ultieme bewijs dat het college een schimmig spel speelt met de feiten, vinden diverse Hoornse fracties. Kort door de bocht genomen zou je kunnen denken dat die verontruste fracties dan dus de oppositiefracties zijn en ja, die zitten er bij. PvdA, ÉénHoorn, ChristenUnie en DRP en CDA geven via kritische vragen blijk van hun strijdlust tegen onder-de-pet-houdactiviteiten, maar er zitten ook collegepartijen bij! VVD en Fractie Tonnaer eisen gewoon mee dat ten onrechte achter gehouden informatie boven tafel moet komen! En daar zijn bij mij ook vragen gerezen. Eigenlijk heb ik die vragen al geruime tijd.

Wie is nu eigenlijk nog coalitie- en wie oppositiepartij? Coalitiepartijen als Fractie Tonnaer, VVD en Sociaal Hoorn hebben de afgelopen maanden in gezamenlijkheid stevig geageerd tegen allerlei plannen van de eigen coalitie. Een coalitie die een zeer moeilijk tot stand gekomen collegeakkoord heeft gesmeed en nu tracht waar te maken wat men de kiezer heeft toegezegd. Deze drie fracties hebben bijna een vaste partner gevonden bij de echte oppositie, het CDA.

Wat is daar gebeurd? Welke onderlinge afspraken zijn er door deze dissidente fracties en het CDA gemaakt? Staat daar wat van op papier of is er alleen onderling gesmiespeld in de wandelgangen? Moeten we vrezen dat de samenwerking van de collegepartijen binnenkort wordt opgeblazen? Wordt er alleen stroperige politiek bedreven tegen plannen van wethouders Samir Bashara van GroenLinks en Arthur Helling van D66? We kunnen de voorbeelden zo aanwijzen. Zijn ze nu materiaal aan het verzamelen voor een geloofwaardige breuk? Wordt door deze fracties driftig  contact gezocht met nog meer actiegroepen tegen hoogbouw of passende educatie? Is dit al het warmlopen voor de verkiezingsstrijd van volgend jaar?  

En hoe komt het dat fatsoenlijk geachte oppositiepartijen zich ook voor hun karretje laten spannen? Wij willen de gespreksverslagen zien! Het achterste woord naar voren! We willen beelden zien, geluiden horen! Wat is waar van het gerucht dat er liedjes worden gezongen met teksten als: ‘Bash, bash, bash Bashara!’ en ‘Ik wil van die Helling af?’ Het is konkeltoid voor hardop konkelen! Gooi open die boel, zodat we werkelijk weten hoe de hazen in Hoorn hun slinkse paadjes kiezen.

Of nou nee, doe maar niet. Politiek moet voor politici een beetje leuk blijven. Dat geeft mij de ruimte om te fantaseren hoe zij hun werk doen. Er is niet één waarheid, maar net zoveel als je kunt bedenken. Zo blijft het voor columnisten ook leuk.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_open of gesloten Sjaak Grosthuizen leest zijn column_open of gesloten

Reacties
Reactie: (Kees)
26-4-2021, 00:30
De politici worden door ons betaald en dan mag je verwachten dat ze niets te verbergen hebben. Wat het bedrijfsleven betreft zoeken ze zelf maar uit hier gaat het om hun eigen centen.