Afzeiktijd

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Wie afgaat op de postings en reacties op de sociale media kan tot geen andere conclusie komen dan dat we in een land wonen waar ontstellend veel misgaat. Waar mensen die een prominente rol spelen in de maatschappij nergens voor deugen.

Als eerste zijn alle politici uitsluitend zakkenvullers en leugenaars. Geslaagde zakenlui zijn allemaal gewetenloze schurken die over lijken gaan. Dat geldt al helemaal voor de farmaceuten die hun geld verdienen over de rug van zieke mensen. Ook de boeren deugen niet. Die zijn alleen maar bezig de grond te vervuilen. 

Nationale hobby
Afzeiken schijnt de manier te zijn om jezelf boven deze mensen te plaatsen: ”Zij doen het fout, ik zou het beter doen.” Afzeiken is een nationale hobby geworden. Zeker ten aanzien van de maatregelen die zijn getroffen vanwege de coronopandemie (door ontkenners ook wel ’plandemie’ genoemd). Het land puilt uit van de virologen, bacteriologen en andere specialisten, die stuk voor stuk van mening zijn dat er van alles misgaat en dat de oplossing eigenlijk voor het grijpen ligt. 
De kunst is om je daar niet te veel van aan te trekken. Als je de afzeiker individueel spreekt zal hij of zij veelal tot genuanceerder uitspraken komen en aangeven dat Nederland wordt ervaren als een prima land om in te wonen. Een land met een geweldige infrastructuur. Met een zorgstelsel waar ondanks veel geklaag jaloers naar wordt gekeken vanuit het buitenland. Datzelfde geldt voor de pensioenregelingen. We zijn een land met de meeste vrijwilligers ter wereld, die actief zijn in alle geledingen van de maatschappij. Miljoenen mensen die zich inzetten voor de medemens zonder daar een financiële vergoeding voor te krijgen. Zij vormen het cement van de samenleving, waar we echt niet buiten kunnen. We zijn een land waar eigenlijk heel veel goed gaat. 

IJsbaan De Westfries
Onlangs was ik op bezoek bij de vaccinatielocatie van de GGD in Hoorn. Daar op IJsbaan De Westfries is de GGD erin geslaagd een priklocatie neer te zetten waar 4,5 duizend mensen per dag, enkele honderden mensen per uur, hun coronavaccinatie kunnen krijgen. Tijdens mijn bezoek was ik zeer onder de indruk van de professionele wijze waarop dit alles tot stand is gebracht. Niet alleen de mensen zelf, maar ook de wijze waarop de inrichting is verzorgd maakten grote indruk op me. Het opzetten van een dergelijke locatie binnen een bestaande ruimte vergt de inzet van velen. Naast degenen die de opbouw en de inrichting hebben verzorgd zijn dat tientallen GGD-medewerkers, verpleegkundigen, beveiligers en anderen.   
Als de vaccins nu maar in voldoende mate ter beschikking komen dan zijn we heel binnenkort van deze corona-ellende verlost. Waarna de klagerspijlen weer zullen worden gericht op andere zaken waar het allemaal misgaat. Klagers zijn vragers. De onwetendheid komt tot uiting in klagen, maar zijn in feite vragen. We hebben het allemaal nog effe moeilijk.

Afzeiken Afzeiken