Hoe zit het met elektrisch rijden in Hoorn?

29-04-2021

HOORNGIDS | Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Hoorn? 

Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl (http://www.evplan.nl) zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor).

Elektrische auto’s in Hoorn
In Hoorn staan 33254 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 314 (0,94%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 398 (1,20%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Hoorn wordt dus 2,14% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is iets lager dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

Laadpunten in Hoorn
In de gemeente Hoorn zijn er zijn er in totaal 193 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken.
Er zijn 114 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken.
Er zijn 63 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privé terrein, maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel.
Op dit moment zijn er 16 snellaadpunten beschikbaar in Hoorn.

Steeds meer elektrische voertuigen
De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,27%. Dat betekent dat er 4 elektrische auto’s per laadpaal in Hoorn zijn. Dat is iets lager dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Hoorn overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijdt ue elektrisch en hebt u niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in uw directe omgeving? Dan kunt u wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Hoorn.

evplan-onderzoek-elektrisch-rijden (1) evplan-onderzoek-elektrisch-rijden (1)