Het kan verkeren

30-04-2021

HOORNGIDS | Fietsen is voor de Nederlander net als ademhalen, het gaat automatisch, maar je moet er wel dingen voor geleerd hebben. Je moet je bepaalde dingen eigen hebben gemaakt. En dat leerproces begint al vroeg, een kind ontwikkelt zich vanaf dat hij kan lopen, te beginnen met een loopfiets. Van de loopfiets vervolgens naar de driewieler en van de driewieler naar de kinderfiets 20 inch (https://www.kinderfietsen.com/kinderfiets-20-inch/) met zijwielen. Dit is een populair verjaardagscadeau voor als een kind vier wordt.
De fiets met zijwielen is een belangrijke stap. Het kind wordt geprikkeld om zó te fietsen dat de wieltjes de straat niet meer raken, want dan mogen ze eraf en kan het kind helemaal zelfstandig fietsen. Een mijlpaal in het leven van het kind, maar ook voor de ouders, uw kind is formeel ‘weggebruiker’.

Leren fietsen hoort bij de opvoeding
Voor de gemiddelde Nederlander is fietsen heel gewoon. Net als ademhalen kun je fietsen zonder erbij na te denken. En fietsen is bewegen en dus gezond, fietsen zorgt er ook voor dat we even los zijn van alle andere dingen, ook van de telefoon en de vele prikkels die dat apparaat ons geeft. En fietsen heeft ook de volle aandacht nodig, je moet voortdurend goed om je heen kijken, opletten dat je de juiste route kiest, maar ook uitkijken voor je eigen veiligheid en die van anderen. 
Ouders en school trekken samen op als het erom gaat de kinderen een fietsopvoeding te geven. Ouders nemen hun kinderen mee in het verkeer, leren ze stapsgewijs oversteken, vertellen over zebrapaden en stoplichten en laten hun kind groeien in het maken van de juiste keuzes. Op school zijn er theorielessen, maar ook praktijkoefeningen. Al met al leert een kind zich te bewegen in het verkeer, ze gaan zich veilig en zelfverzekerd voelen.

Maatschappelijk verantwoord
Op veel scholen is het verkeersonderwijs een apart vak op de basisschool. Er zijn echter ook voorstanders van integratie van verkeer in meerdere vakken. Kijkend naar de maatschappelijke kaders is het ook heel goed mogelijk om een combinatie te maken met meerdere vakken. Zo kun je denken aan de ontwikkeling van steeds meer mensen – en ook kinderen – met overgewicht. Als kinderen en hun ouders meer zelfvertrouwen opbouwen, zich zelfredzaam kunnen bewegen in het verkeer, wordt de kans groter dat ze de fiets pakken om naar school of sportclub te gaan, of gewoon voor het plezier. Een andere maatschappelijke ontwikkeling is de individualisering van de samenleving en de verarming van sociaal gedrag. Juist ook in het onderwijs wordt aandacht besteed aan sociaal gedrag en dan is deelnemen aan het verkeer een mooie stap. Je moet geduld hebben, rekening houden met andere weggebruikers, etc.
Het verkeersexamen wordt doorgaans afgelegd in groep 8 en is een hele gebeurtenis, die ook landelijke bekendheid heeft. Het examen is bedoeld om te toetsen of de leerlingen de opgedane kennis beheersen en kunnen toepassen. De leerlingen van groep 8 hebben doorgaans een kinderfiets 24 inch (https://www.kinderfietsen.com/kinderfiets-24-inch/) nodig. Ouders van kinderen die nog op een kinderfiets 20 inch (https://www.kinderfietsen.com/kinderfiets-20-inch/) rijden, zullen de portemonnee moeten trekken en een deugdelijke fiets op maat voor hun kind aanschaffen.

Foto: Pexels.com

Kinderfietsen Kinderfietsen