Zwemseizoen 2021 voor oppervlaktewater is gestart

03-05-2021

HOORNGIDS | Zaterdag 1 mei startte het zwemseizoen voor zwemmen in oppervlaktewater. Zwemmen betekent plezier voor jong en oud en is vooral gezond. In Noord-Holland zijn meer dan 150 officieel aangewezen zwemwaterlocaties waar je veilig kunt zwemmen.

Ga goed voorbereid zwemmen
Maak de komende maanden gebruik van de vele mooie zwemwaterlocaties in Noord-Holland. Kijk op zwemwater.nl of de zwemwaterapp (zie Google Play en App Store) voordat je op pad gaat. Je ziet dan vooraf of er bijvoorbeeld gezondheidsrisico’s zijn waardoor je beter een andere locatie kunt kiezen. Op het bord bij de locatie kun je dat natuurlijk ook zien, maar dat is misschien wat laat. Door de sluiting van de zwembaden is het de afgelopen periode lastig geweest om de zwemvaardigheid op peil te houden. Wees je daarvan bewust en houd vooral kleine kinderen extra in de gaten.

Zo veilig mogelijk zwemmen
Zwem uitsluitend bij aangewezen zwemwaterlocaties. Op deze locaties worden waterkwaliteit en veiligheid gecontroleerd. Alle officieel aangewezen zwemwaterlocaties zijn opgenomen op zwemwater.nl. Bij de zwemwaterlocatie zelf zijn ze te herkennen aan een blauw informatiebord van de provincie.

Gezondheidsrisico’s
Zwemmen in oppervlaktewater kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Er is bijvoorbeeld kans op maag- en darmklachten, zwemmersjeuk, oorontsteking en de Ziekte van Weil. Op officiële zwemwaterlocaties controleert de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord tussen 1 mei en 1 oktober de waterkwaliteit. Dat wordt gedaan in opdracht van de provincie Noord-Holland. Zwemmen in oppervlaktewater is altijd op eigen risico. Zorg ervoor dat je zwemvaardig bent. Voor meer informatie over gezondheidsrisico’s zie zwemwater.nl (http://zwemwater.nl) .

Meer informatie
Actuele informatie over de waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op zwemwater.nl (http://zwemwater.nl). U kunt hiervan ook de apps downloaden via de App Store (voor iOS) of de Playstore (voor Android). Negatieve zwemadviezen en zwemverboden worden bovendien gemeld via Twitter: @ZwemwaterNH.

Jonge vrouw in water Jonge vrouw in water