Boete voor gemeente Hoorn vanwege Wifi-tracking?

06-05-2021

HOORNGIDS | De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onlangs de gemeente Enschede op de vingers getikt, omdat deze gemeente, in het kader van koopstromenonderzoek, twee jaar lang burgers via hun mobiele telefoon volgde. Enschede moet nu 600 duizend euro boete betalen. 

”Het volgen van mensen mag wel”, zegt vice-voorzitter Monique Verdier van de AP. ”Dan moet het echter wel met ongelooflijk veel redenen omkleed zijn en heel goed ingebed. Bijna nooit kun je het volledig anonimiseren. Dat maakt het zo ingewikkeld”, aldus Verdier.

Koopstromenonderzoeken 
In Hoorn worden ook met enige regelmaat koopstromenonderzoeken gehouden. De uitkomsten van deze onderzoeken worden gebruikt voor het opstellen of bijsturen van (toekomstig) detailhandelsbeleid of als input voor vestigingsbeleid.
De lokale politieke partij ÉénHoorn vraagt zich serieus af of de gemeente Hoorn op een voor de Autoriteit Persoonsgegevens oorbare wijze aan haar informatie komt en heeft in dit kader onderstaande vragen aan het college van B&W Hoorn gesteld.

1. Maakt de gemeente Hoorn zelf of via andere partijen b.v. ondernemersverenigingen binnen Hoorn gebruik van wifi-tracking?
2. Indien ja, welk systeem wordt gebruikt, waar, welke gegevens worden gebruikt en/of opgeslagen en met welk doel?
3. Indien ja, overtreedt de gemeente Hoorn of een andere partij dan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), een privacywet?
4. Indien nee, hoe komt de gemeente Hoorn dan aan gegevens ten behoeve van koopstromenonderzoek?
5. Indien ja, is de gemeente Hoorn of een andere partij hierover aangesproken door de Autoriteit Persoonsgegevens?
ÉénHoorn ziet uw antwoorden met belangstelling en binnen de daarvoor geldende termijn tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Aart Ruppert, raadslid ÉénHoorn

Wifi Tracking Wifi Tracking