Vragen, geen vragen

Column van Sjaak Grosthuizen

Van vragen word je wijs. Dat is mij voorgehouden en dat heb ik anderen weer voorgehouden en zo help ik een uitdrukking levend te houden en een nuttige handeling te bevorderen.  Van vragen kun je wijzer worden dan je al bent en gelukkig is dat idee ook opgepakt door de Nederlandse politici. Ook hier in Hoorn kun je vragen stellen tot je een ons weegt, zonder direct gevaar te lopen als raddraaier, onruststoker, vijand van het volk (of in ieder geval van de regerende instanties) te worden aangemerkt om vervolgens zeer onaangename maatregelen te ondergaan.

Een goed politicus dient vragen te stellen. Ik wil zelfs zo ver gaan door te stellen dat een goed politicus dat moet doen. Vragen stellen is een essentieel onderdeel van de democratie. In veel landen op veilig aanvoelbare afstanden worden vragenstellers opgepakt en in het gunstigste geval opgesloten. Een politicus die geen vragen heeft, moet je wantrouwen. Die heeft het licht gezien en zal eerder geneigd zijn te prediken dan zich iets af te vragen.

Vragen naar de bekende weg is een aanwijzing dat de vragensteller niet zit te wachten op het juiste antwoord, doch tegenover zijn of haar achterban te demonstreren dat de regerende groepering er weer helemaal naast zit. Het is ook een instrument om te laten zien hoe goed de partij bezig is om de knelpunten die wij allemaal dienen te er- en herkennen als groot leed voortvarend aanpakt. Vragen kunnen ook gesteld zijn vanuit oprechte verontrusting en noodzakelijk om aan die verontrusting een eind te maken. Soms wordt vooraf de bevolking geconfronteerd met zaken waarover men zich verontrust moet voelen.

Laten we voor de aardigheid eens kijken naar de artikel 36 vragen. Dat zijn vragen waarop het college binnen 30 dagen een serieus antwoord moet geven. Allemaal uitsluitend vragen over zaken die zich in de stad afspelen en die soms zo prangend zijn dat ze onze wakkere raadsleden hebben bereikt en vragen oproepen als: is het ’t college bekend dat zus en zo en wat gaat u er aan doen en waarom niet? Je merkt in de beantwoording soms dat de raadsleden ook niet alle procedures en lopende processen kennen, maar dat komt dan boven water en daar kun je dan wel of niet iets mee doen naar de mensen toe bij wie je het probleem hebt opgehaald.

Ik heb voor de aardigheid alle artikel 36 vragen van de maand april bekeken en geturfd welke partijen zich daar zorgen over maakten. De vragen gingen over de volgende onderwerpen: Snackbar ’t Hoofd, Nieuwendam 8, Informatievoorziening lokaal coronafonds, Plannen van de Betrokken Poorter, Bodemvervuiling Poort van Hoorn, Artikel ‘peiling/enquête OSH’ en Kinderkledingbank. De argeloze burger zou nu kunnen denken: het gaat wel ergens over.

Ook interessant is te zien welke fracties de vragen hebben ingediend. ÉénHoorn en PvdA liepen voorop met ieder vier keer, gevolgd door Fractie Tonnaer en De Realistische Partij met drie keer. VVD,CDA en ChristenUnie wilden over twee onderwerpen van de hoed en de rand weten en GroenLinks had bij één dringende zaak vragen.

Dit waren acht van de dertien fracties. Vijf fracties hebben geen vragen ingediend en dat kan natuurlijk allerlei begrijpelijke oorzaken hebben. Het zou kunnen liggen aan het feit dat ze helemaal geen prangende kwesties zien. Het kan zijn dat ze het college niet nodeloos voor de voeten willen lopen. De fractie doet niet mee aan dit soort vragenspelletjes om de aandacht te krijgen. Men kan de antwoorden zelf ook goed bedenken. De fractie lag in april met corona in bed. Ze worden genegeerd door de vragen stellende facties en ze mogen gewoon niet meedoen. Ze hebben nog niet precies door hoe dat nou werkt of ze zijn gewoon bang voor het antwoord dat ze krijgen. Ze zijn al genoeg afgepoeierd door het college. Ik had in de voorgaande maanden moeten turven, toen stonden ze bovenaan het lijstje. Hun achterban is tevreden en dat willen ze zo houden.

Verwacht van mij geen uitspraak over de terechtheid van veel vragen. Ik besef dat van de ruim 73.000 inwoners er slechts een handjevol benieuwd is naar de antwoorden. Voor mij geldt als hoogste goed: vragen staat vrij en vragen zijn vrijheid en dat moet blijven.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_vragen Sjaak Grosthuizen leest zijn column_vragen