Regionale energiestrategie: werken aan opwekken van groene stroom

Digitale Commissievergadering 11 mei

HOORNGIDS | Ons land is opgedeeld in dertig energieregio’s. Samen moeten zij in 2030 35 terawattuur aan schone stroom opwekken.  De 18 gemeenten in de regio Noord-Holland Noord werken aan een regionale energiestrategie. Westfriesland zet in op een bod van 0,70 TWh, waarvan er nog 0.47 TWh moet worden gerealiseerd. Daarnaast wil men samen met Wieringen natuurontwikkeling realiseren met opwekken van zonne-energie in de Wieringerhoek. De plannen hiervoor zijn uitgebreid besproken met betrokken partijen.

De Hoornse raadsfracties kunnen zich grotendeels vinden in het voorstel van de plannen. Toch zijn er ook enkele kanttekeningen. Zo wil Cees Maas (ChristenUnie) weten of er bij de aanschaf van de zonnepanelen op wordt gelet dat er geen ‘foute’ zonnepanelen worden ingeslagen. Hij doelde op Chinese zonnepanelen die vervaardigd worden door vrijheidsbeperkte Oeigoeren. Rob Brandhoff (CDA) en met hem meer commissieleden spreken hun verontrusting uit over de (korte) afstand van de windmolens bij bewoonde gebieden. Menno Jas (DRP) ziet de noodzaak om schone energie op te wekken niet zo zeer en memoreert de aanslag op het milieu dat wordt veroorzaakt bij het winnen van de grondstoffen om de windmolens en zonnepanelen te fabriceren.

Alex Smit (Sociaal Hoorn) vreest last te gaan krijgen van de schaduw van de windmolens van Flevoland op het stadsstrand van Hoorn. Alleen inzetten op wind en zon als energiebron is voor Guido Breuker (ÉénHoorn) en te nauwe keuze. Thomas de Groot van de PvdA wil dat er meer gebruik gemaakt gaat worden van zonnepanelen op daken, zeker bij nieuw op te leveren gebouwen.

Combineren van zonepanelen en de te plaatsen geluidsschermen langs de A7 is volgen Elsbeth Broerse (D66) een zinvolle aanvulling. Roy Drommel (GroenLinks) schildert voor hen die er nog onvoldoende van bewust zijn de noodzaak om deze energiemaatregelen te nemen.

De wethouder die gaat over dit onderwerp is Samir Bashara. Hij meldt de commissie dat er meer vragen zijn dan antwoorden die hij kan geven. Hij streeft ernaar die op korte termijn wel te kunnen geven.

Groene stroom Groene stroom