Panden mogen wel samengevoegd, maar schepijs mag niet verkocht worden

Antwoord op vragen van Fractie Tonnaer over plannen Van den Berg's Banketbakkerij

HOORNGIDS | Banketbakker Van den Berg van Van den Berg’s Banketbakkerij, gevestigd aan de Nieuwstraat 6 in Hoorn, wil zijn winkel samenvoegen met het naastliggende pand Nieuwstraat 8 en vanuit het samengevoegde pand schepijs verkopen. Hij had daar in zijn winkel geen ruimte voor. IJsverkoop behoort al 70 jaar tot het assortiment van banketbakkers. De Hoornse banketbakker Conijn aan de Ramen was jarenlang een begrip met het maken van schepijs.

Van den Berg, zag door het leegkomen van de winkel naast hem de kans om zijn verkoopassortiment met schepijs compleet te maken. Na vragen van Fractie Tonnaer, heeft het college van B&W, na eerdere afwijzing, toestemming verleend om de panden samen te voegen, maar Van den Berg mag er geen schepijs verkopen.

Het college baseert zich met dit besluit op horecabeleid uit 2009. ’Omdat de verkoop van ijs onder ’loketverkoop’ valt, is er maar een beperkt aantal van dit soort bedrijven mogelijk’, schrijft de gemeente in een brief. ’Loketverkoop wordt gekwalificeerd als een horecacategorie die een groot effect heeft op de omgeving omdat er grote groepen mensen op straat kunnen komen te staan met een uitstralend effect naar de omgeving.’

Met dit besluit wordt de reden dat banketbakker Van den Berg zijn winkel wil vergroten volledig ondergraven. De teleurstelling is dan ook groot. Fractie Tonnaer is verbijsterd dat het college op dit punt niet wil meewerken.

Fractie Tonnaer laat in een reactie weten: ”In Noord-Holland is het aantal ijssalons de laatste jaren met 44 procent toegenomen. De gemeente Hoorn heeft voor deze trend geen oog. Het college van B&W heeft bovendien nauwelijks waardering voor ondernemers die in deze moeilijke tijd durven te investeren, leegstand van winkelpanden tegengaan en de bedrijvigheid in de binnenstad vergroten. De fractie vindt het belangrijk dat de binnenstad een economisch krachtig centrum blijft voor Hoorn en de regio. Daarom is het nodig dat het college B&W ondernemers helpt bij de bedrijfsvoering en uitbreiding van hun winkels, zeker in coronatijd. De winkelleegstand is vooral in de binnenstad enorm groot en zal alleen maar toenemen.”

Fractie Tonnaer probeert samen met andere fracties het college op andere gedachten te brengen en de ijsverkoop door banketbakker Van den Berg alsnog mogelijk te maken.

Van den Berg´s Banketbakkerij Van den Berg´s Banketbakkerij