Kermis in binnenstad Hoorn zeer gewenst

Kinderkermis en gewone kermis in binnenstad Hoorn

HOORNGIDS | Na het uitbreken van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 werd snel duidelijk dat de jaarlijkse kermis met vuurwerk in de Hoornse binnenstad niet georganiseerd kon worden. Ondanks de moeilijke omstandigheden werd vorig jaar in afgeslankte vorm een kermis georganiseerd op het afgesloten terrein van het Pelmolenpad. 

Waarschijnlijk mag door de coronacrisis in Hoorn geen traditionele jaarkermis met vuurwerk worden georganiseerd. Daarom stelt Fractie Tonnaer opnieuw voor een kinderkermis te organiseren in de Hoornse binnenstad. Kinderattracties worden verspreid geplaatst in de winkelstraten zodat winkeliers en horecaondernemers voordeel hebben van de kermis. Een kinderkermis maakt kinderen, ouders en grootouders blij. Vergeleken met een gewone kermis sluit deze om 18.00 uur en is er door de rustige sfeer nauwelijks politietoezicht nodig. Fractie Tonnaer wil weten of het college van B&W een alternatieve kermis in petto heeft en zo ja welk type kermis. Om die reden is onderstaande brief verzonden aan het College van Burgemeester en Wethouders Hoorn.

Geacht College,
Na het uitbreken van de coronapandemie in het voorjaar van 2020 werd al snel duidelijk dat de jaarlijkse kermis met vuurwerk in de Hoornse binnenstad niet georganiseerd kon worden. Om het gemis van de kermis enigszins te compenseren stelde onze fractie voor om een kermis te organiseren voor kinderen met uitsluitend kinderkermisattracties. Het college nam dat voorstel niet over. Op het parkeerterrein van het Pelmolenpad werd een aangepaste kermis gehouden met 50 attracties, looproute en stoplichtensysteem. 
Wij waren zeer tevreden over de inzet die u destijds toonde door onder de moeilijke omstandigheden toch een kermis in afgeslankte vorm te organiseren. Ondanks de grote positieve inzet door de kermisexploitanten en het kermisteam werd de echte kermissfeer gemist en viel het aantal bezoekers tegen. Voor een deel werd het geringe bezoek veroorzaakt door de ligging van het afgesloten parkeerterrein Pelmolenpad ten opzichte van de winkelstraten in de binnenstad. 
Wij veronderstellen dat ook dit jaar door de coronacrisis in Hoorn geen traditionele jaarkermis met vuurwerk kan en mag worden gehouden. 
Vanwege het geringe enthousiasme voor de kermis op het Pelmolenpad vorig jaar stellen wij opnieuw voor om een kermis voor uitsluitend kinderen met kinderattracties in de straten van de Hoornse binnenstad te organiseren. Tijdens de kinderkermis kunnen ouders en grootouders  winkels en horecaterrassen aan de kermisroute bezoeken. 
Vergeleken met een gewone kermis sluit de kinderkermis om 18.00 uur en is politietoezicht nauwelijks nodig. De kermisexploitanten kunt u het aantrekkelijk maken om met attracties naar Hoorn te komen door korting te geven op het staangeld.
Om ervoor te zorgen een reactie van u te krijgen stellen wij de volgende vragen:
1. Bepaalt het kermisteam dan wel het college of en in welke vorm, waar en wanneer de jaarkermis 2021 wordt gehouden?
2. Bent u het met ons eens dat het organiseren van de kermis 2021 niet op een afgesloten terrein buiten de binnenstad georganiseerd dient te worden, omdat dan de kermissfeer wordt gemist en er weinig bezoekers zullen komen?
3. Bent u het met ons eens dat alleen een kermis in de straten van de binnenstad profijtelijk is voor winkeliers en horecaondernemers?
4. Wilt u onze suggestie overnemen door dit jaar een kinderkermis te organiseren verspreid door de winkelstraten van de binnenstad?
5. Heeft het college een alternatieve coronakermis in petto en zo ja welk type kermis, waar en wanneer?
Vriendelijke groet, 
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer, gemeenteraadslid 

Kermis Hoorn 2020 in alle stilte 1 Kermis Hoorn 2020 in alle stilte 1