Last van stress? Zo kun je het even loslaten.

20-05-2021

HOORNGIDS | Iedereen heeft er wel eens last van. Kleine of grotere stressmomentjes. Het kan door werk komen, je partner, de kinderen, de bus die te laat is of gewoon omdat je je dag niet hebt. Waar het om gaat, is niet zo belangrijk. Belangrijk is dat je het signaleert en het oplost voor het groter wordt. 

Gelukkig zijn er genoeg manieren om deze vervelende momentjes te leren oplossen. Eenvoudige kleine trucjes die ervoor zorgen dat je gedachten en gevoelens niet met jou op de loop laat gaan. 

Eén minuutje maar
Wil je een probleem direct loslaten? Schrijf het dan op. Dat hoeft niet lang of ingewikkeld te zijn, maar gewoon simpel zoals het in jouw hoofd zit. Je hoeft het ook niemand te laten lezen. Opschrijven is echt de meest eenvoudige manier om iets (tijdelijk) uit je hoofd te krijgen. Zorg dat er je naast je bed een schrijfblokje en een pen ligt en dat er altijd één in je tas (https://www.thebagstore.nl/) zit. Merk je dat je je zorgen maakt, of ergens over piekert? Schrijf dat dan op. Niet meer en niet minder. Een oplossing bedenken is niet nodig (niet doen hoor anders ben je er toch mee bezig). Probeer er ook geen oordeel over te hebben. Door het gewoon op te schrijven, haal je het uit je hoofd. Daardoor hoef je er even niet meer aan te denken en krijgt het geen aandacht. Zo zorg je ervoor dat de gedachte niet alsmaar groter wordt. 

Vijf minuten yoga 
Denk je dat yoga (of mediteren) zweverig is? Grote sporters en ook belangrijke zakenlui hebben de kracht al ontdekt. Het fijne is dat als je het onder de knie hebt, je het gewoon overal even kunt toepassen. Onderweg, in de trein of zelfs als je in de lift staat. 
Heb je nog nooit yoga gedaan, begin wel met het inplannen van vijf of tien minuten per keer zodat je het goed onder de knie krijgt. Je merkt al snel dat die paar minuten wonderen voor je doen waardoor je het graag zult gaan doen. Weet je niet hoe te beginnen? Er zijn diverse (gratis) apps te vinden voor zowel yoga als mediteren. Zo train je je zelf in het loslaten van gedachten en krijg je door alles wat je meemaakt geen rugzakje (of rugzakken (https://www.thebagstore.nl/tassen/rugzakken)) vol met onverwerkte bagage. 

Ga naar buiten
Buitenlucht is een prima manier om je hoofd leeg te maken. Loop in de ochtend (liefst op blote voeten) even door de tuin of ga een kleine wandeling maken. De buitenlucht geeft letterlijk lucht. Contact met de grond laat je tot rust komen en bij het wandelen zorgt het ritme voor orde in je hoofd.  
Laat het liefst ‘alles’ thuis. Wil je wel je telefoon mee? Zet die dan op stil en doe hem samen met je sleutels in een heuptas (https://www.thebagstore.nl/tassen/heuptassen/eigenschap-geslacht_tas-79-dames). Zo kun je je armen vrij bewegen en alles van je af laten glijden. 

Zing en dans
Muziek is uiteraard één goede manier om je stress los te laten. Daarbij maakt het niet zoveel uit of je hard (en vals) mee zingt, danst of gewoon swingend achter je laptop meedeint. Muziek kan stress verminderen, je actief maken of je laten ontspannen. Uiteraard ligt het aan jouw voorkeur, maar ook de muziek zelf heeft hele eigen eigenschappen. Probeer het maar eens uit. Waar word jij blij van, van welke muziek val je in slaap en welk genre pept jou in no time weer op?

Last van stress Last van stress