Inzetten nalatenschap Le Cocq voor het realiseren van de plannen voor Westfries Museum

27-05-2021

HOORNGIDS | Arnold Wegner (PvdA) en Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) stellen voor om een groot deel van de nalatenschap van de heer Le Cocq d’Armanville, zijnde 1,7 miljoen, in te zetten voor de verbouwing en samenvoeging van het Westfries Museum. Dinsdag 15 juni beslist de gemeenteraad over de verbouwing en samenvoeging. 

Vanwege de hoge verbouwingskosten van het museum en de zorgelijke financiële situatie van de gemeente vinden PvdA en Fractie Tonnaer het nodig dat vanuit het Le Cocq-legaat een belangrijke financiële bijdrage aan de verbouwing en de samenvoeging van het museum wordt geleverd. In 2017 was het college van B&W van mening dat de voorwaarden van het legaat dermate ruim zijn dat financiering van maatregelen vanuit het nagelaten vermogen tot de mogelijkheden behoort. Gemeenteraadsleden Wegner en Tonnaer vertrouwen erop dat het college vóór 15 juni de vraag over de financiële inzet uit het nalatenschap beantwoordt. Zie hieronder de brief aan het college van Burgemeester en Wethouders Hoorn.

Geacht College,
Medio 2017 heeft de heer Le Cocq d’Armanville aan het Westfries Museum een bedrag van 1,7 miljoen euro nagelaten. Het toenmalige college van B&W heeft de nalatenschap van de heer Le Cocq naar zich toegehaald zonder voldoende rekening te houden met de intentie van de heer Le Cocq en diens goede verstandhouding met het museum.
Bij brief van 31 juli 2017 heeft Fractie Tonnaer aan het college gevraagd of de nalatenschap kan en mag worden ingezet voor de verbouwing en samenvoeging van het Westfries Museum. Uit de beantwoording (18-08-2017) van vraag 5 blijkt dat het college of museum overweegt de nalatenschap daarvoor te gebruiken. Citaat uit beantwoording: ‘De voorwaarden van het legaat zijn dermate ruim gedefinieerd dat (gedeeltelijke) financiering van maatregelen van het nagelaten vermogen tot de mogelijkheden behoort.’
Tijdens de behandeling van het raadsvoorstel in de raadscommissie van 20 mei jl. hebben wij de nalatenschap van de heer Le Cocq genoemd. Door wethouder Bashara werden de opmerkingen en vragen ontwijkend beantwoord. Vanwege de hoge verbouwingskosten van het museum en mede gezien de zorgelijke financiële situatie van de gemeente lijkt het ons nodig dat vanuit het Le Cocq-legaat een substantiële bijdrage aan de verbouwing en samenvoeging van het museum wordt geleverd. Het gebruik van het legaat past bij het doel en de intentie van de nalatenschap.
In verband met de behandeling van het raadsvoorstel ‘Keuze voorkeursvariant vernieuwing Westfries Museum’ tijdens de raadsvergadering van 15 juni a.s. stellen wij de volgende vraag:
Wilt u de gemeenteraad voorstellen om een substantieel deel van de nalatenschap van de heer Le Cocq , zijnde € 1,7 miljoen euro, in te zetten voor de verbouwing en samenvoeging van het Westfries Museum? Wij vertrouwen erop dat het college uiterlijk voor 15 juni a.s. deze vraag zal beantwoorden.
Vriendelijke groet,
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer
Arnold Wegner, namens PvdA

Westfries museum plan 2021 Westfries museum plan 2021