Collectie Westfries Museum zou tijdens verbouwing elders in de stad getoond kunnen worden

Fractie Tonnaer stelt vragen over verbouwing en samenvoeging Westfries Museum

HOORNGIDS | Tijdens de verbouwing en samenvoeging is het Westfries Museum ongeveer twee jaar gesloten voor publiek en wordt de collectie in depot bewaard. Fractie Tonnaer wil een deel van de collectie tonen in de Statenpoort (oude stadhuis). Het minst kwetsbare deel van de collectie kan in etalages van leegstaande winkels worden tentoongesteld. 

Verder stelt de fractie voor belangrijke schilderijen te printen op linnen. Deze replica’s zouden op diverse plekken in de stad, buiten en binnen, opgehangen kunnen worden tijdens de verbouwing van het museum. Door het plaatsen van de replica’s in de stad blijft het museum altijd in het oog en het hart van de inwoners en bezoekers van Hoorn.

Hoogteverschillen
Het Westfries Museum wil het museum beter toegankelijk maken. In de historische panden moet een lift worden gebouwd en op iedere verdieping worden trappen en hoogteverschillen tussen vloeren verwijderd. Volgens Fractie Tonnaer dreigt door het verwijderen van monumentale niveauverschillen het monumentale karakter aangetast te worden. De fractie kan zich moeilijk voorstellen dat de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed en de Hoornse welstands- en monumentencommissie toestemming geeft voor het verwijderen van monumentale niveauverschillen.
Het vormde de aanleiding tot een schrijven aan het college van Burgemeester en wethouders Hoorn, dat hieronder te lezen is.

Geacht College,
Tijdens de verbouwing en samenvoeging is het Westfries Museum ongeveer twee jaar gesloten voor publiek en wordt de collectie in depot bewaard. In de commissievergadering van 20 mei jl. heeft onze fractie voorgesteld de collectie slechts voor een deel in depot te bewaren. Een belangrijk deel kan volgens ons worden opgesteld en getoond in de Statenpoort (oude stadhuis). Het minst kwetsbare deel van de collectie kan in etalages van leegstaande winkels worden tentoongesteld.
Verder heeft onze fractie de suggestie gedaan om belangrijke schilderijen te kopiëren op linnen. Deze replica’s zouden op diverse plekken in de stad, buiten en binnen, opgehangen kunnen worden tijdens de verbouwing. Door het plaatsen van de replica’s in de stad blijft het museum ondanks de sluiting altijd in het oog en het hart van de inwoners en bezoekers van onze stad. Hebben het college en het museum sympathie voor bovenstaande ideeën? Willen en kunnen het college en het museum onze ideeën uitvoeren?
Hoewel de toegankelijkheid niet als optie in het amendement ‘sober en doelmatig’ wordt genoemd, stelt het college voor de toegankelijkheid van het Westfries Museum te verbeteren. Dat zou moeten door een lift te bouwen en op iedere verdieping barrières in de vorm van trappen en hoogteverschillen tussen de vloeren te verwijderen. Over het verwijderen van monumentale niveauverschillen maken wij ons zorgen. Volgens ons tast dat het monumentale karakter van panden ernstig aan. Hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Hoornse welstands- en monumentencommissie toestemming gegeven voor het verwijderen van de monumentale niveauverschillen? Zijn de niveauverschillen met trappen en deurdrempels essentieel voor het karakter van de monumentale panden van het Westfries Museum? Welke bouwkundige maatregelen neemt u voor de toegankelijkheid van andere monumenten zoals de Waag, Hoofdtoren, Oosterpoort, Boterhal en Koepelkerk?
Wij vertrouwen erop dat het college uiterlijk voor 15 juni a.s. onze vragen zal beantwoorden.
Vriendelijke groet, namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer

Westfries Museum de Gouden Eeuw Westfries Museum de Gouden Eeuw

Reacties
Reactie: (Dirck)
28-5-2021, 11:41
Tonnaer heeft blijkbaar geheugen probleem, de gestolen waren toen niet optimaal beveiligd helaas en tijdelijke locatie? De posters en zo wel maar de echte kunst in lege winkels?