Verontrusting over dak- en thuisloosheid in Westfriesland

28-05-2021

HOORNGIDS | Eind december heeft de gemeente Hoorn 2,7 miljoen euro ontvangen als centrumstad in Westfriesland om de dak- en thuisloosheid in Westfriesland terug te dringen. Deze is in de afgelopen jaren toegenomen en recent kwam in het nieuws dat er oud-bewoners van sloopwoningen in Enkhuizen op straat zijn komen te staan en dakloos zijn geworden.

Dit verontrustende nieuws is voor ChristenUnie Hoorn en PvdA Hoorn aanleiding om vragen aan het College van B&W te stellen welke maatregelen er inmiddels zijn uitgevoerd waar in 2021 mee gestart zou worden. De brief is hieronder te lezen.

Geacht college,
In de afgelopen tien jaar is de dak en thuisloosheid verdubbeld in Nederland. Ook afgelopen week hebben we weer gezien dat er vijf oud-bewoners van sloopwoningen in Enkhuizen op straat zijn komen te staan en dakloos zijn geworden.
Eind december heeft de gemeente Hoorn 2,7 miljoen euro ontvangen als centrumstad in Westfriesland om de dak en thuisloosheid in Westfriesland terug te dringen door in 2021 de volgende zeven maatregelen uit te voeren:
1. Analyse redenen dakloosheid (met name bij 18-23 jarigen)
2. Vernieuwing van de nachtopvang (van slaapzaal naar een- en tweepersoonskamers)
3. Pilot Housing First (daklozen krijgen direct een woning en van daaruit wordt de begeleiding gestart)
4. Haalbaarheidsonderzoek passende huisvesting voor zorg-mijdende inwoners
5. Onderzoeker / kwartiermaker woningdelen, kamerverhuur en woningsplitsing
6. Woonzorgregisseur realiseren bouwplannen (versnelling van bouwplannen, waaronder transformatie van kantoorgebouwen, die vanwege ambtelijke capaciteitstekorten blijven liggen)
7. Aanvullende afspraken met woningcorporaties en zorgorganisaties.

We hebben de volgende vragen naar aanleiding van bovenstaande:
1. Kunt u per maatregel aangeven wat de stand van zaken is met betrekking tot de zeven maatregelen die uitgevoerd worden?
2. Mocht een maatregel nog niet zijn gestart, kunt u aangeven wat de reden hiervan is en op welk moment u met de uitvoering hiervan gaat starten?
3. Kunt u aangeven wat tot nu toe de besteding is geweest van de 2,7 miljoen die door Hoorn is ontvangen voor de uitvoering van de maatregelen?
We zien de antwoorden op de vragen met belangstelling tegemoet.
Namens,
ChristenUnie – Kees Maas
PvdA – Arnica Gortzak

Dakloze op bank Dakloze op bank