Overbruggingsregeling (Tozo) wordt met drie maanden verlengd

Commissievergadering 1 juni

HOORNGIDS | De werkelijke gevolgen van de coronamaatregelen zijn wat het werken van WerkSaam betreft nog niet compleet te overzien. Er wordt een hogere instroom van cliënten verwacht tegenover een kleinere uitstroom. Door het stopzetten van het Tozo (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemingsregeling) per 1 juli wordt die onzekerheid vergroot. Een aantal werkgevers heeft geen of minder werk voor gedetacheerde medewerkers. De raadscommissie wordt gevraagd een akkoord af te geven op de jaarrekening 2020 en begroting 2022 van WerkSaam. 

Er is waardering voor de werkzaamheden in het afgelopen jaar. Het is harder nodig beschut werk uit te breiden, maar dat vraagt wel een verhoging van het budget. De fracties willen graag weten hoe Enkhuizen hierover denkt, want deze gemeente heeft zich als enige van de zeven Westfriese gemeenten nog niet uitgesproken over de bereidbaarheid om hiervoor meer geld uit te trekken. 

Er is hoop dat de economie na de coronatijd weer gaat aantrekken en dat er weer plek ontstaat voor mensen voor wie nu de afstand tot de arbeidsmarkt nog te groot is. Hierdoor zal de wachtlijst kunnen worden ingekort.

Rob Droste (VVD) dient een motie in om te onderzoeken of het mogelijk en verstandig is om voor deze gemeenschappelijke regeling een regionale commissie van gemeenteraadsleden in te stellen. In de Tweede Kamer is een wet aangenomen waardoor dit mogelijk wordt. 

Wethouder Kholoud Al Mobayed gaat mee in de wens van een aantal fracties om het geld dat WerkSaam dit jaar overhoudt, terug te geven aan de gemeenten. Zij spreekt ook over de menselijke maat bij het beoordelen of extraatjes die mensen met een uitkering krijgen waardoor de hoogte van de uitkering wordt beïnvloed. De Tijdelijke overbruggingsregeling (Tozo) wordt verlengd. De termijn om bij de gemeente Hoorn een aanvulling op gederfde inkomen in het afgelopen jaar te kunnen aanvragen, is met drie maanden verlengd.

Er wordt weer in de raadszaal vergaderd Er wordt weer in de raadszaal vergaderd