Eerste maaibeurt voor hoger gras

02-06-2021

HOORNGIDS | Vanaf eind mei wordt het hogere gras in Hoorn gemaaid, zoals sommige bermen, slootkanten en velden in parken. Dit gebeurt in fases. Al eerder waren de grasveldjes en bermen in woonwijken en parken, speelweides en hondenlosloopvelden aan de beurt. Hier wordt het gras iedere tien dagen gemaaid om het kort te houden.

Op plekken waar hoger gras kan blijven staan, maait de gemeente maar één keer of twee keer per jaar. Dat is gunstig voor planten en dieren zoals bijen en vlinders. Door het gras ook deels op te ruimen, krijgen bloemen en kruiden meer kans om er te groeien.

Aannemer maait het hogere gras vanaf eind mei
Medewerkers van de gemeente houden het gazongras kort op die plekken waar dat wenselijk is. Voor het maaien van het hoge en bloemrijke gras doet een aannemer dat voor de gemeente. Die maait het gras in drie periodes:
De eerste maaibeurt is eind mei. De aannemer maait alleen langs de randen en bij de kruispunten van de Provinciale weg, de Oostergouw en de Westfriese Parkweg.
De tweede maaibeurt is vanaf half juni. De aannemer maait dan alleen het gras dat tweemaal per jaar wordt gemaaid.
De derde maaibeurt is in oktober. De aannemer maait al het hoge en bloemrijke gras. Deze maaibeurt is gelijktijdig met de werkzaamheden van hoogheemraadschap voor het slootonderhoud.

Ecologische oevers
Op verschillende plekken in de Bangert en Oosterpolder en in de Kersenboogerd heeft de gemeente ecologische oevers aangelegd. In plaats van een beschoeiing staan hier verschillende oeverplanten. Deze oevers worden een keer in de twee jaar gemaaid tijdens de laatste maaibeurt (oktober).

Variatie
Maaien is nodig. Ook als lang gras niet hinderlijk is en ook als er nog bloemen in bloeien. Als er niet gemaaid zou worden, dan ontstaat er uiteindelijk een bos van bomen en struiken. Dat kan ook mooi zijn, maar dat is niet handig langs bermen en slootkanten. Juist door te maaien, houden bloemen en kruiden ruimte om zich te ontwikkelen. Door te variëren in maaitijd krijgen meerdere soorten een kans. Op stukken die twee keer gemaaid worden, bloeien andere soorten dan op stukken die één keer gemaaid worden.

Een tractor maait het gras Een tractor maait het gras