Kunstwerk 'De Lijdende Madonna' moet weer weg

"Een absolute nederlaag voor de kunst en een knieval voor de burgerlijkheid"

HOORNGIDS | Het kunstwerk ‘De Lijdende Madonna’ dat door stichting In den Beginne een plaats heeft gekregen op het Visserseiland, zal niet lang meer op deze plek blijven staan. Op de sociale media werd er merendeels afkeurend gereageerd op de voorstelling van een lijdende vrouw. Die geluiden bereikten ook het gemeentehuis. Om vandalisme te voorkomen heeft de stichting, die vele kunstwerken in Hoorn heeft ondergebracht, in overleg met kunstenaar Jos Beurskens besloten het beeld weer te verwijderen.

Dringend verzoek
Ed Wagemaker van de stichting kreeg vandaag een telefoontje van een gemeentelijk ambtenaar die hem op de hoogte bracht van de commotie met daaraan gekoppeld het dringend verzoek ”er iets aan te doen”. Na overleg met de kunstenaar en doordat de gemeentelijke boodschap redelijk dwingend had geklonken zat er voor In den Beginne niets anders op dan te buigen voor de druk. Vrijdag 4 juni zal het beeld weer worden weggehaald van het Visserseiland.

Schitterend kunstwerk
Het beeld heeft tijdens de korte aanwezigheid de tongen los weten te krijgen. Behoudens enkele positieve reacties (”Wat een schitterend kunstwerk” en ”Dit is kunst, hier is tijd en moeite in gestoken”) was op de sociale media vooral te lezen dat het beeld als aanstootgevend en angstaanjagend werd ervaren. Veelal uitsluitend op basis van een getoonde foto van het kunstwerk en niet door eigen waarneming. Ten onrechte wordt veelal te berde gebracht dat het plaatsen van deze kunstuitingen heel veel gemeenschapsgeld zou kosten. Dat is onjuist. Stichting In de Beginne ontvangt jaarlijks een bescheiden bedrag en stelt daar het plaatsen in de openbare ruimte van veel kunstwerken tegenover. 

Dialoogbevorderend
Ed Wagemaker van stichting In den Beginne berust in de situatie. Hij heeft wel vaker met dit bijltje gehakt. ”Commotie is prima. Kunst is dialoogbevorderend. Maar zodra er tekenen zijn die erop wijzen dat een van onze kunstwerken moedwillig beschadigd raakt, trekken wij een streep. Er zit dan niets anders op dan te zorgen dat het kunstwerk behouden wordt. In dit geval betekent het verwijdering. Hoe spijtig ook. De lijdende Madonna die met positieve en negatieve zaken wordt geconfronteerd krijgt een andere plaats.”

Landschapjes
Kunstkenner Barendsen uit Hoorn is des duivels. ”Dit is een nederlaag voor de kunst. Een knieval voor de burgerlijkheid. Wat willen ze dan hier in Hoorn? Landschapjes en tekeningetjes? De kans op vernieling is al helemaal barbaars. Zijn ze nou helemaal van god los in deze stad?”

Lezing van de gemeente Hoorn
Marieke van Leeuwen van communicatie van de gemeente Hoorn, benadrukt dat de wethouder nooit opdracht heeft gegeven het beeld te verwijderen. Wel heeft de gemeente de ’Stichting in den Beginne’ gewezen op de commotie en de vele signalen die de gemeente van mensen heeft ontvangen van angstaanjagendheid van het beeld, met name voor kinderen. Verzocht is aan de ’Stichting in den Beginne’ om deze signalen serieus te bekijken. Volgens de gemeente heeft de stichting bevestigd dat zij er zelf voor gekozen hebben om het beeld weg te halen, met de boodschap dat kunst best wat commotie mag oproepen, maar dat het dit keer iets teveel was.

Madonna nabij De Haai 1 Madonna nabij De Haai 1
Madonna nabij De Haai 3 Madonna nabij De Haai 3
Madonna nabij De Haai 4 Madonna nabij De Haai 4