Beeld 'De lijdende Madonna' blijft in Hoorn

Te bewonderen in de beeldentuin van pop-up museum Expoost

HOORNGIDS | Het beeld ‘Madonna’ van kunstenaar Jos Beurskens heeft de afgelopen week de gemoederen behoorlijk beziggehouden. Na plaatsing op het Visserseiland vond een aantal wandelaars het beeld zo aanstootgevend dat ze het nodig achtten om de gemeente te vragen het beeld zo snel mogelijk te verwijderen. Stichting In Den Beginne, verantwoordelijk voor plaatsing, zag zich vervolgens genoodzaakt het fragiele beeld weg te halen. De kans op vandalisme werd als een te groot risico gezien.

Pop-up museum Expoost aan de Roode Steen heeft daarna aangeboden om het beeld in de eigen beeldentuin een prominente plek te geven, waardoor het beeld toch voor alle kunstminnende inwoners van Hoorn zichtbaar zal blijven.

Expoost, het gratis toegankelijke Hoornse Pop-up museum waar op dit moment de expositie Inktspot! Is te zien met de beste politieke cartoons van het afgelopen jaar, bood Madonna gelijk een herberg aan toen het plaatsen maar ook het vervolgens weghalen van het beeld tot grote commotie leidde op social media. Er waren felle discussies tussen voor- en tegenstanders. Waar de tegenstanders het beeld aanstootgevend vonden en niet geschikt voor jeugdige kijkers en plaatsing in de openbare ruimte, toonden kunstliefhebbers zich juist geschokt dat een beeld zo gemakkelijk slachtoffer kon worden van enkele negatieve reacties. 

Joke van der Meij, een van de initiatiefnemers van Expoost: “Natuurlijk kunnen smaken verschillen, ik snap best dat niet iedereen gecharmeerd is van dit beeld. Maar dit beeld moest weg omdat kinderen ervan zouden schrikken. Ik vraag me af of dit argument wel klopt. Lopen kinderen hier gillend voor weg? Ik betwijfel het, kinderen zien tegenwoordig wel engere dingen op internet. Maar het lijkt onderdeel van iets groters, een hetze: het is kunst en het is afwijkend. Dan gaat een deel van de goegemeente roeptoeteren dat het schandalig is, belachelijk, elitair, het kost belastinggeld. Zo voorspelbaar, om moe van te worden. Kunst mag schuren, ontregelen, juist om ons aan het denken te zetten, om andere gezichtspunten te laten zien.”  

Ron Dol, mede-initiatiefnemer van Expoost: ”Er zit een verhaal achter elk kunstwerk. Of het nu een schilderij is, een tekening, een beeld. Het is mooi om dat verhaal te leren kennen, maar je kan ook je eigen verhaal maken. Laat je fantasie maar gaan. Dat mensen dat doen lees je ook in alle reacties. Waar de kunstenaar zelf het verhaal van de lijdende Madonna, de moeder van Jezus Christus, op een eigentijdse manier heeft willen vormgeven, roept het beeld bij anderen associaties op met geweld of SM. Maar ook zijn er mensen die het een heel mooi beeld vindt, die genieten van de kwetsbaarheid en de brute schoonheid.”

Expoost is blij met de opname van Madonna in de beeldencollectie in de binnentuin. Iedereen is welkom om het beeld hier te bewonderen, ook kinderen. Ron Dol: “Er is nogal wat te doen rondom beelden in Hoorn. Jammer dat dit mooie, fragiele en kwetsbare beeld moet wijken uit de openbare ruimte, terwijl een aantal mensen een trots beeld van een massamoordenaar op de Roode Steen nog steeds wel acceptabel vindt. Als het pand van Expoost straks bij het Westfries Museum wordt betrokken, gun ik JP Coen ook een mooie plek in deze fraaie binnentuin.”  

Overigens zijn er nu twee Madonna’s te bekijken op de Roode Steen, want in de kelder van het Westfries Museum staat de andere ‘Maria van Hoorn’ van rond 1470. Dit beeld, dat oorspronkelijk in de Noorderkerk stond en waaromheen een bescheiden bedevaartcultus ontstond, kon na lange omzwervingen over de hele wereld in 2007 weer door het museum worden aangekocht op een veiling in New York.     

Pop-up museum Expoost aan de Roode Steen 15 is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur. Toegang gratis

Madonna zal in de tuin te bezichtigen zijn vanaf komende zaterdag 12 juni.

Beeld op het Visserseiland nabij De Haai, nu te zien in beeldentuin Expoost Beeld op het Visserseiland nabij De Haai, nu te zien in beeldentuin Expoost