Omgevingsvisie en meer stad worden

Commissievergadering 10 juni

HOORNGIDS | De uitspraak van de raad om meer stad te worden heeft geleid tot gesprekken op ambtelijk gebied en ook met burgers. Aan de hand hiervan is een contourennota geformuleerd door het college. Men dient die te zien als een tussenstap en er zijn bespreekpunten uit gekomen op het gebied van wonen, mobiliteit en intensivering van woningbouw en hoogbouw.

De raadscommissie krijgt nog een paar vragen om richting te kunnen geven aan de visie op de stad. Genoemd worden de mate van levendigheid in de stad, de mate van functiemenging, de kaders voor gebiedsontwikkeling, economische ontwikkeling, vergroening en gezondheid.

De aanwezige fracties kwamen met een heel scala aan suggesties. Guido Breuker (ÉénHoorn) vatte zijn bijdrage samen met de gedachte dat we niet moeten werken aan meer stad, maar aan meer Hoorn, meer Zwaag en meer Blokker en houdt de menselijke maat als uitgangspunt. De inbreng van de inwoners moet een prominente plek houden in de toekomstplannen. Niet alleen gebruikmaken van wat al in de stadsgesprekken naar voren kwam, maar ook in toekomstige gesprekken.

De binnenstad en het havengebied aantrekkelijk houden, autoluwe binnenstad, het stadsstrand, aandacht voor groen, kernwaarden als wonen, werken en scholing hoog houden, leefbare wijken en een bijna onafzienbare opsomming van zaken die we in de komende jaren moeten ontwikkelen en koesteren. Menno Jas (DRP) wijst op de mogelijkheid van een verticaal bos dat in een Spaanse badplaats is ontwikkeld en op een torengebouw (Trudotoren) in Eindhoven.

Wethouder Arthur Helling is blij met alle suggesties en belooft er veel van over te nemen in het stuk hierover dat in de zomer zal worden geschreven en eind december of januari in een definitief voorstel naar de raad gaat.  

Meer stad worden Meer stad worden