Duurdere luchtbehandelingsinstallatie noodzakelijk voor Theater Het Pakhuis

Commissievergadering 10 juli

HOORNGIDS | De kosten voor het vernieuwen van de luchtbehandelingsinstallatie blijken toch een stuk hoger te zijn dan in 2017 is begroot. Bij het oorspronkelijk begrote bedrag van € 40.000,- zal nog € 114.000,- bijgeteld moeten worden. De coronaperiode heeft duidelijk gemaakt dat een goed functionerende installatie een voorwaarde is om het gebouw als theater te kunnen gebruiken. Het grote verschil komt omdat de gebruikers van het pand bij de aanvraag er niet van uitgegaan zijn dat het een monumentaal pand betreft, waar alleen een inpandige installatie mag worden geplaatst en tegelijkertijd de verouderde verwarmingsinstallatie moet worden vervangen. Een en ander is geconstateerd door een bedrijf dat is ingeschakeld voor een second opinion. Het niet toekennen van het aanvullend krediet zal het voortbestaan van Het Pakhuis als theater in gevaar brengen.

Het CDA en VVD leggen zich neer bij de verhoging van de kosten, maar willen wel een huurverhoging vragen om de extra kosten voor de gemeente te compenseren. Zij overwegen een amendement hierover in te dienen. Fractie Tonnaer ving op dat Stichting Stadsherstel overweegt het pand te kopen en een deel te verhuren voor bewoning.

Meerdere fracties geven aan niet blij te zijn met de extra rekening, maar zij steunen het voorstel wel omdat zij het belang van dit theatertje inzien en er nu nog geen alternatieve plek is. Wethouder Arthur Helling die verantwoordelijk is voor het gebouw geeft aan dat hij ontvankelijk is voor het idee om het pand te verkopen aan Stichting Stadsherstel. Hij dringt wel aan op instemmen met de extra kosten, want de werkzaamheden moeten zo snel mogelijk beginnen, zodat het theater weer goed kan functioneren.

Wethouder Samir Bashara noemt de verantwoordelijkheid die de gemeente als eigenaar heeft voor een eigen gebouw. Hij zegt dat de gemeente er aan is gehouden om het gebouw te onderhouden en beschouwt de kosten daarvoor als subsidie. Het vragen van huur om de extra kosten te kunnen terugverdienen betekent eigenlijk een stukje bezuiniging. Ook andere instanties in vergelijkbare situatie ontvangen in hun subsidie het bedrag dat zij als huur betalen aan de gemeente. Toch blijven er fracties die vinden dat de gebruikers een extra inspanning moeten doen om aan de gestegen kosten voor de gemeente tegemoet te komen. De wethouder meent dat wanneer men Het Pakhuis op extra huurkosten gaat aanspreken, dat ook aan andere culturele- en sportverenigingen moet worden opgelegd.

Theater Het Pakhuis Hoorns kleinste theater Theater Het Pakhuis Hoorns kleinste theater