Tegemoetkoming in lokale lastendruk van Hoornse ondernemers

Commissievergadering 10 juni

HOORNGIDS | Door de coronacrisis zijn verschillende ondernemers ernstig gedupeerd geraakt. In een motie van 8 december 2020 is door de raad gevraagd een regeling te treffen voor ondernemers in de vorm van compensatie voor leges en tarieven.

Het college stelt voor bepaalde tarieven voor de precariobelasting, marktgelden, havengelden chartervaart en historische schepen te verlagen tot nihil. Daarnaast wordt gevraagd de Hoornse Ondernemers Tegemoetkomingsregeling 2021 vast te stellen. Vooral het ophalen van reclamebelasting en de communicatie met ondernemers levert vragen bij de fracties op.

Wethouder Marjon van der Ven maakt duidelijk dat de ondernemers allemaal benaderd gaan worden. De verstevigde samenwerking tussen instanties voor economie en sociale zaken en ook 1.Hoorn zorgt ervoor dat alle problematische situaties in beeld komen.

Wethouder Arthur Helling zegt dat het erg moeilijk is om alle belastingplannen aan te passen of voor iedereen af te schaffen. Daarom stelt hij de regeling voor om een tegemoetkoming van € 1000,- daarvoor in te zetten. Door de coronacrisis komen zaken in de knel en daarom is de tegemoetkoming ingesteld. Wat de betaling van reclamebelasting betreft is er sprake van een constructie tussen gemeente en ondernemersclubs.

Wethouder Arthur Helling aan het woord Wethouder Arthur Helling aan het woord