Hoorn cultuurstad?

Column van Sjaak Grosthuizen

Hoeveel is cultuur ons waard? Niet alleen uitgedrukt in tijd die wij eraan besteden om ervan te genieten of om op dit vlak zelf actief te zijn, ook niet om de mate van beschaafdheid en leefbaarheid van de samenleving die ermee gediend kunnen zijn, maar ook uitgedrukt in geld. Ik heb liefde voor geverfd schilderdoek, gestreken vioolklanken, geacteerd en gezongen drama, fijnzinnige opvattingen over het leven en sublieme woordkunst nimmer met de paplepel toegediend gekregen. Mijn opvoeders hadden weinig op met kunstzinnige fratsen die bovendien nog geld kosten ook en zo lang ik thuis woonde diende ik dat ook buitenshuis te laten.

Ik ben me ervan bewust dat het begrip cultuur heel verschillend kan worden begrepen en beleefd. Dat is ook te merken bij politici, de mensen met een onstuitbare drang om de samenleving voor de achterban zo betaalbaar mogelijk te maken. Dat kwam naar voren in de discussie die ontstond nadat een tweetal fracties, CDA en VVD, het belangrijk vonden om het agendapunt over de luchtbehandelingsinstallatie van het kleine Theater Het Pakhuis niet onbesproken te laten. De kosten voor het aanpassen op veiligheid van lucht en andere zaken zouden naast de al toegezegde €40.000,- nog eens het lieve bedrag van €114.000,- extra bedragen.

Dat is bijna vier keer zoveel, wist Dick Bennis van het CDA direct te melden. Als ze vier jaar geleden, toen het eerste bedrag was gevraagd en toegezegd, meteen aan het werk waren gegaan was de klus niet nu, vier jaar later, vier keer zo duur geweest. De kapitaallasten voor de gemeente zouden €6042,- per jaar zijn en, zo had hij berekend, de ruim 5000 bezoekers kunnen best per kaartje een eurootje meer betalen en dan hoefden we nergens meer over te praten. Die €6042,- per jaar vragen aan huur is niet belachelijk veel. De huur die het theater nu elk jaar betaalt is 45 cent, euroteken nul komma vier vijf , dat is belachelijk weinig. Dick verzekerde ieder dat hij cultuur evengoed echt wel belangrijk vindt.

Ik moet Dick direct nageven: als je dat zo stelt, heeft hij groot gelijk. De VVD, in woorden eminente verdedigers van culturele verworvenheden, liet via Mitchel Sluis weten dat Het Pakhuis best wel meer werk kan maken van het genereren van extra gelden, zodat ze minder afhankelijk zouden zijn van subsidies. Dat, zo weet de VVD gewoon heel goed, is ook goed voor het theater zelf. Sponsoracties, crowdfunding of gewoon met de pet rondgaan, wie cultuur ook belangrijk vindt mag dat best via die middelen laten weten.

En stel dat ik niet de raadsstukken bij dit agendapunt had gelezen, dan had ik wellicht, totaal overdonderd door deze redelijk klinkende woorden, kunnen denken dat we toch maar blij mogen zijn met deze wakkere politici – deze eretitel voor hun noeste algemeen belang dienende arbeid verdienen zij echt wel – die de graaizucht van cultuurprelaten trachten te beteugelen. Is de fabel van de krekel en de mier ook cultuur? Welnu, cultuur past.

Ik heb enkele raadsstukken rond dit agendapunt ook gelezen. Een uitgebreide beantwoordingsbrief met antwoorden op alle door de commissie in januari van dit jaar gestelde vragen. Er waren ook aparte technische vragen bij van het CDA, compleet met de antwoorden. Daar staan alle antwoorden in op vragen die deze week tijdens de commissie weer naar voren kwamen. Alles werd in deze stukken reeds verklaard. Wethouder Samir Bashara had de antwoorden destijds zelf na enig napluizen laten opschrijven en hij wist op dezelfde vragen weer dezelfde antwoorden te geven. Van de totaal verkeerd berekende kosten voor het kunnen gebruiken van dit monumentale pand tot subsidieafspraken voor culturele en sportieve instellingen.

Moet ik dan nu concluderen dat de politici van het CDA en de VVD hun stukken niet goed lezen of hadden ze tijdens de vergadering ronduit tegen de wethouder moeten verklaren dat hij alles uit zijn duim gezogen heeft of dat hij gewoon een potje stond te liegen? Of hadden ze gewoon eerlijk er vooruit moeten komen, dat ze helemaal niks zien om geld voor cultuur uit te geven?

Ik zit vaak bij dit soort overleg. Ik houd van theater, maar deze week heb ik een stukje theater gezien zonder een spatje culturele waarde. Zonde van de tijd, maar het is goed om nu te weten waar ik sommige fracties voortaan kan plaatsen, wanneer ze weer eens het woordje cultuur in de mond nemen.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden. 

Sjaak Grosthuizen leest zijn column_hoorncultuurstad Sjaak Grosthuizen leest zijn column_hoorncultuurstad