Gang van zaken rond verwijdering beeld 'Lijdende Madonna'

Gemeenteraadsvergadering 15 juni

HOORNGIDS | De gang van zaken rond de plaatsing en verwijdering van het omstreden beeld ’De lijdende Madonna’ heeft geleid tot vragen van Arnold Wegner (PvdA) in de raadsvergadering. Wethouder Samir Bashara zette uiteen wat er hieromtrent is gebeurd. Hij verklaarde hoe het kwam dat er de indruk ontstond dat hij het verwijderen van het beeld zou hebben verordend.

De wethouder gaf toe dat in de beginsituatie de berichtgeving niet geheel onder controle was. Drukte op dat moment, snel lezen van berichten, verkeerde interpretatie van wat werd gezegd en ontstane druk via de sociale media hebben ertoe bijgedragen dat vanuit het stadhuis druk is uitgeoefend op ’Stichting In den Beginne’, die het beeld heeft geplaatst.

Het bleek dat er aanvankelijk een verkeerde mail naar de Stichting was verzonden, die later is ingetrokken. Wethouder Bashara neemt de volle verantwoordelijkheid voor de wijze van communiceren, ook al was er volgens hem sprake van een ”ambtelijk misverstand”.  Hij zegde excuses toe aan ieder die zich door dit gedoe benadeeld voelt. Het contact met de ’Stichting In den Beginne’ is naar zijn zeggen nog steeds goed.

Toch wilden diverse fracties een nog preciezere omschrijving van de gebeurtenissen. Robert Vinkenborg (Éénhoorn) citeerde enkele antwoorden die de wethouder op sociale media aan raadsleden had gegeven en vond deze uiterst suggestief en niet kunnen. Ook René Assendelft (HL) gaf aan daarmee ongelukkig te zijn. Hij waardeerde het contact dat hij hierover al met de wethouder had gehad. Roger Tonnaer (FT) gaf aan het uitsluitend een zaak van de Stichting te vinden welk kunstwerk dan ook wel of niet wordt geplaatst. Daar hoort de gemeente buiten te blijven. Wethouder Bashara zei het daarmee volledig eens te zijn.

Na een schorsing van 10 minuten werd door Arnica Gortzak (PvdA) gevraagd om een tijdlijn van de gebeurtenissen. De wethouder zegde dat toe.

Wethouder Bashara over communicatie met Stichting in den Beginne Wethouder Bashara over communicatie met Stichting in den Beginne