Raad geeft groen licht voor het IKEC op de oude hockeyvelden

Gemeenteraadsvergadering 15 juni

HOORNGIDS | Het inrichten van een IKEC (Integraal Kind- en Expertise Centrum) is een kostbare zaak. In het IKEC zijn verschillende instellingen in een samenwerkingsverband. Scholen voor speciaal onderwijs en jeugdhulporganisaties met kennis van begeleiding van kinderen, ouders en leerkrachten kunnen binnen één gebouw de onderlinge samenwerking efficiënter vorm geven. Op dit moment zijn de gebouwen waarin de scholen zijn gehuisvest nauwelijks toereikend en aan vervanging toe. Het neerzetten van een gebouw waarin alles samenkomt vraagt de bereidheid van de politieke fracties van Hoorn om dat op een handige locatie te doen en de benodigde financiën toe te zeggen.

Het overleg over de plaats van het IKEC heeft in de afgelopen vier jaar een moeizame tijd gekend. Er is gezocht naar locaties en in die zoektocht is er uiteindelijk één plek overgebleven: op de oude hockeyvelden bij het Nieuwe Steen. In 2017, toen de bouw voor het eerst ter sprake kwam, was ook het voorstel voor de oude hockeyvelden te kiezen als locatie voor het IKEC. Wanneer tegelijkertijd ook woningbouw wordt gerealiseerd, kunnen de hoge kosten in belangrijke mate worden gecompenseerd. Gedacht wordt aan 80 appartementen in het goedkope segment en 60 in het middeldure.

Ook is nagegaan op welke manier parkeerplaatsen die in de wijk verloren zouden gaan kunnen worden gecompenseerd. Nu zijn er 78 parkeerplaatsen, die ook worden gebruikt door medewerkers en bezoekers aan het stadhuis. Dit zou kunnen worden opgevangen in een parkeergarage.

Inmiddels hebben het CDA, GroenLinks en ChristenUnie een amendement voorbereid waarin wordt voorgesteld bij de bouw van de noodzakelijke sportzalen niet uit te gaan van drie te bouwen sportzalen, maar één grote sportzaal, die verdeeld kan worden in compartimenten of twee kleine zalen. Wanneer ook het voornemen om een parkeergarage te bouwen vervalt en bekeken wordt waar en hoe de weg te vallen parkeerplekken worden opgevangen, kan het bouwbudget met een flink bedrag worden verlaagd.

Jeroen van der Veer (Sociaal Hoorn) vraagt zich af in hoeverre de andere scholen benadeeld gaan worden doordat het IKEC zoveel geld gaat kosten. Hij constateert dat de besturen van de scholen voor wie het IKEC is bedoeld nog 10 miljoen op de plank hebben liggen. ”… en daar wordt geen dakpan voor gekocht.” Sociaal Hoorn leest dat de kinderen van betrokken scholen worden gezien als kwetsbaar, maar ziet alle kinderen als kwetsbaar.
Fractie Tonnaer laat bij monde van Roger Tonnaer weten zich niet te kunnen vinden in de voorstellen om 140 appartementen te realiseren, maar denkt voor het gebied aan hooguit 40. De bouw van een parkeergarage en sportzalen hoeven wat de fractie betreft niet. Menno Jas (DRP) vindt het bouwen van het IKEC veel te duur en is dus tegen de bouw ervan.

Voor het amendement is veel steun, ook van fracties voor wie het amendement niet nodig was. Dat het CDA ons uit het slob haalt met dit amendement is goed, vindt Danny Verdonk, maar we moeten niet vergeten dat het CDA ons er wel eerst in geduwd heeft.

Wethouder Samir Bashara is blij met de positieve reacties van de meerderheid van de raad. Hij legt uit dat de kosten voor vernieuwing van schoolgebouwen uitdagend zijn, maar door te werken in tranches komen de scholen aan de beurt voor vernieuwende verbouwing. Omdat Hoorn in de zeventiger jaren een groeistuip doormaakte, komen binnen een aantal jaren veel scholen uit die tijd in aanmerking voor vernieuwende aanpak. Met het IKEC-project worden alle vijf scholen in één keer van nieuwe behuizing voorzien.

Uiteindelijk stemmen ook Sociaal Hoorn en Fractie Tonnaer voor het geamendeerde voorstel en stemt alleen DRP tegen.


Persbericht gemeente Hoorn:

Groen licht voor IKEC en woningbouw op locatie oude hockeyvelden

De Hoornse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor een IKEC en 140 appartementen op de locatie oude hockeyvelden aan de Nieuwe Steen. De raad besloot het raadsbesluit wel aan te passen. In plaats van drie komen er één of twee sportzalen en ook de voorgestelde parkeervoorziening bij het stadhuis werd uit het plan gehaald. Bijna unaniem is het aangepaste raadsbesluit aangenomen.

Het amendement van CDA, Groen Links en ChristenUnie werd breed gesteund. Dit zorgde voor een aantal aanpassingen van het raadsbesluit. Zo komen er in plaats van drie sportzalen één grote zaal met compartimenten of twee sportzalen. En de parkeervoorziening bij het stadhuis wordt niet meegenomen in dit besluit. Hoorn heeft financieel beperkte mogelijkheden om alles te kunnen realiseren. Door deze aanpassingen kan het benodigde bedrag worden verlaagd.

Aanpassingen zijn mogelijk

De parkeervoorziening bij het stadhuis vormt geen wezenlijk onderdeel voor de realisatie van het IKEC op de oude hockeyvelden. Deze parkeervoorziening is ter compensatie van de huidige parkeerplaatsen op de oude hockeyvelden. Daarover kan later een apart besluit worden genomen bij de herontwikkeling van de locatie bij het stadhuis. Ook hebben de schoolbesturen aangegeven dat de aanpassingen aan de sportzalen mogelijk zijn als er extra ruimte wordt gecreëerd om bewegingsonderwijs te kunnen geven. Bijvoorbeeld in de vorm van speellokalen en mogelijkheden om buiten te bewegen.

Stemming amendement en aangepast besluit

Het amendement werd met tegenstem van ÉénHoorn en de Fractie Danny Verdonk aangenomen. Deze fracties vonden een aanpassing van het besluit niet nodig en waren het eens met het voorstel van het college. Het aangepaste besluit werd aangenomen met tegenstem van De Realistische Partij. Deze fractie vond het besluit niet passen bij de huidige financiële situatie van de gemeente. Meer informatie is te vinden op de website van de raad: https://hoorn.bestuurlijkeinformatie.nl.

IKEC

Het IKEC (Integraal Kind en Expertise Centrum) vervult een belangrijke regionale functie voor kinderen in het speciaal basisonderwijs. In het IKEC wordt gespecialiseerd onderwijs, zorg en kinderopvang aangeboden vanaf één locatie. Alle betrokken partijen binnen het IKEC werken intensief samen vanuit één gedeelde visie. Het IKEC is er voor kinderen van 0 tot 12 jaar met specifieke leer- en ontwikkelbehoefte. Op het IKEC krijgen zij (tijdelijk) extra ondersteuning en begeleiding die nodig is om hun talenten verder te ontwikkelen. Op dit moment zitten de betrokken scholen verspreid over verschillende locaties in sterk verouderde gebouwen.

Oude hockeyvelden Oude hockeyvelden