Geen zonnepanelen aanschaffen die mogelijk door dwangarbeiders zijn gefabriceerd

Gemeenteraadsvergadering 15 juni

HOORNGIDS | De fracties van ChristenUnie, PvdA en ÉénHoorn dienden een motie in waarin het gemeentebestuur wordt opgeroepen bij het installeren van zonnepanelen in Hoorn geen panelen worden aangeschaft die afkomstig zijn van Chinese bedrijven waar de moslimminderheid de Oeigoeren worden gebruikt als dwangarbeiders. Tevens wordt gevraagd de motie te delen met de regio en de provincie. Deze motie past binnen het agendapunt waarin de raad wordt gevraagd in te stemmen met het raadsvoorstel Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord 1.0 (RES 1.0).

In een motie vraagt DRP af te zien van het plaatsen van windmolens en zonnepanelen om energie op te wekken, daar dit de leefbaarheid van de bewoners ernstig aantast. In plaats daarvan stelt DRP voor te kiezen voor kernenergie.

Danny Verdonk stelt voor om de motie tegen de door dwangarbeiders in China vervaardigde zonnepanelen breder te trekken voor alle apparaten die we daarvandaan betrekken.

Wethouder Samir Bashara staat sympathiek tegenover de motie van de ChristenUnie en wil graag in de gaten houden onder welke omstandigheden zaken als zonnepanelen worden gefabriceerd. Zekerheid over hoe andere dan genoemde panelen wel op acceptabele manier zijn gefabriceerd kan hij ook niet geven. Hij wil wel toezeggen kritisch te zijn op het inkoopbeleid van de gemeente. Kernenergie is een thema dat op nationaal niveau wordt geregeld. De kerncentrale in Petten is niet geschikt om energie te produceren.

Het raadsvoorstel over de Regionale Energiestrategie Noord-Holland Noord en de motie over de zonnepanelen zijn aangenomen. De motie over kernenergie wordt aangehouden tot een ander moment.

Geen zonnepanelen inkopen die mogelijk door dwangarbeiders zijn gefabriceerd Geen zonnepanelen inkopen die mogelijk door dwangarbeiders zijn gefabriceerd