Ontwikkeling Rozenbuurt loopt vertraging op

Vertraging in de besluitvormingsprocedure

HOORNGIDS | Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 23 maart werd ingestemd met plannen voor ontwikkeling van de Rozenbuurt in Zwaag. Aldaar zullen woningen en voorzieningen tot stand worden gebracht, waarbij het zich volgens wethouder Arthur Helling liet aanzien dat er weinig tegenstand was van de omwonenden. 
Tijdens diezelfde vergadering werd al duidelijk dat er wel degelijk bezwaren waren tegen de geplande bouwhoogte, de gevolgde inspraakprocedures, de verkeersontwikkeling en ook de parkeergelegenheid. Wethouder Helling legde uit dat er in de loop van het proces nog momenten zijn voor bewoners in de omgeving om een inbreng te hebben. Roger Tonnaer (FT) en Dick Bennis (CDA) drongen desondanks aan op herhaling van de gesprekken omdat zij van mening zijn dat de omwonenden niet voldoende zijn gehoord. 

Vertraging besluitvormingsprocedure 
In een brief van 17 juni 2021 schrijft wethouder van der Ven dat de besluitvormingsprocedure voor de bouwplannen vertraging oploopt. Pas 21 september kan door de gemeenteraad over de plannen een besluit worden genomen.
Fractie Tonnaer is van mening dat deze vertraging Scholtens Bouw en de gemeente over zichzelf heeft afgeroepen door de geringe participatie van omwonenden van de Rozenbuurt. De schade van de vertraging kan volgens de politieke partij omgezet worden in tijdwinst door alsnog participatie voor bewoners te organiseren. Anders loopt de besluitvorming en de bouw nog meer vertraging op. Bewoners zijn voornemens door te procederen tot en met de Raad van State. Het vormde voor de Fractie Tonnaer de aanleiding om terstond een brief te sturen naar het college, die hieronder te lezen is.  

Geacht College,
Door een technische storing in de ICT en door incomplete stukken van onvoldoende kwaliteit is er vertraging ontstaan in de besluitvorming voor de bouw van 450 woningen in de Rozenbuurt. Als alles volgens plan verloopt, verwacht u tijdens de raadscommissie van 31 augustus a.s. het plan te bespreken en tijdens de raadsvergadering van 21 september a.s. door de gemeenteraad te laten vaststellen. 
Wij hebben de indruk dat de vertraging niet alleen is ontstaan door een ICT-storing en door een gebrek aan kwaliteit van de onderliggende stukken. Opvallend in uw brief is de zin “vlak voor de beoogde besluitvorming in het college 1 juni jl”. 
Onze fractie vermoedt dat de vertraging eerder is ontstaan door de geringe inspraak en participatie van omwonenden van de Rozenbuurt in Zwaag. De bezwaren van de bewoners tegen de geplande hoogbouw aan de Oostergouw, onderdeel van de Rozenbuurt, is door de gemeente en Scholtens Bouw genegeerd. Door het wegwuiven van de bezwaren heeft u de bewoners extra aangespoord met goede argumenten bezwaar te maken tegen onder andere de hoogbouw aan de Oostergouw. 
De opmerking van wethouder Helling dat de bewoners zich juridisch maar moeten verweren tegen plan Rozenbuurt heeft blijkbaar effect gehad met alle gevolgen van dien. 
Voor het participatieproces De Vrijheid (Holenweg 6-8-10) heeft u na de beoordeling van de binnengekomen reactie van bewoners alsnog besloten dat externe begeleiding door De Wijde Blik van het participatieproces nodig is. Fractie Tonnaer wil u aanraden voor de Rozenbuurt vergelijkbare externe begeleiding van het participatieproces in te schakelen. 
Door de gebrekkige participatie heeft u de ontstane vertraging over zichzelf afgeroepen. Het tij is nog te keren door alsnog te luisteren naar de mening van bewoners.
Wij raden u aan de ontstane vertraging om te zetten in tijdwinst door alsnog met de bewoners in gesprek te gaan en van de participatie serieus werk te maken. Dan pas kunt een nog grotere vertraging, van minstens één tot twee jaar, voorkomen. De bewoners zijn nu van plan een bezwaarprocedure te voeren tot en met de Raad van State.
Deze groeiende vertraging is ongunstig voor de broodnodige woningbouw in Hoorn en West-Friesland. 
Vriendelijke groet,
namens Fractie Tonnaer,
Roger Tonnaer

Rozenbuurt met Kerk op achtergrond 2 Rozenbuurt met Kerk op achtergrond 2