Uitvoeringsplan Circulair Hoorn

Digitale Commissievergadering 22 juni

HOORNGIDS | Hoorn wil in 2040 een duurzame stad zijn met een circulaire economie. De Rijksoverheid wil dat dit voor 2050 in heel Nederland gerealiseerd hebben en de Provincie Noord-Holland heeft die ambitie ook voor datzelfde jaar.

In 2030 moet er een reductie 50% van de grondstoffen zijn. Voor Hoorn is een stappenplan geformuleerd om dat voor elkaar te krijgen. Dat begint met de bewustwording van de noodzaak en kennis van circulaire economie bij drie doelgroepen: de inwoners, de bedrijven en de gemeentelijke organisatie. Per doelgroep wordt bekeken op welke manieren de communicatie en kennisontwikkeling kan worden verkregen. De rol van de gemeente is er een als aanjager en voortrekker.

De inwoners zullen worden aangemoedigd hun deel in de verduurzaming te leveren door kennis en handelingsperspectief aan te bieden. Bedrijven zullen hulp krijgen bij het opstarten van circulaire initiatieven. De gemeentelijke medewerkers zullen hun kennis over circulaire economie ook moeten vergroten om binnen de eigen organisatie en om als opdrachtgever voor inwoners en bedrijven, te kunnen uitdagen en ondersteunen.

De raadscommissie is in meerderheid heel positief over het uitvoeringsplan. Hier en daar wordt genoemd dat fabrikanten hun best hebben gedaan hun spullen ongeschikt te maken voor hergebruik en Alex Smit (Sociaal Hoorn) hoopt dat de komende communicatie over circulaire economie in helder Hoorns wordt gevoerd. Ook Cees Maas (ChristenUnie) hoopt op communicatie in duidelijke taal. De kringloopwinkels mogen wat meer worden meegenomen in het verhaal dan tot nu toe is gebeurd. Koop geen troep, raadt Guido Breuker (ÉénHoorn) aan, dat scheelt een hoop recyclen.

Wethouder Samir Bashara is blij met de instemmende en de kritische geluiden. Hij zegt toe regelmatig te evalueren en de taal helder te houden. Het is een uitdaging om de resultaten meetbaar te krijgen. De kringloopwinkels zullen actiever worden betrokken. Hoorn zit niet precies op één lijn met de regio. Er is wel een Westfriese werkgroep circulaire economie, maar elke gemeente volgt vooral een eigen lijn.

Circulaire economie Circulaire economie