Hoornse mobiliteitsvisie 2030

Digitale Commissievergadering 22 juni

HOORNGIDS | Hoe wordt Hoorn in de toekomst meer stad en wat wordt daarin de rol van de mobiliteit zoals auto, lopen, fiets, vrachtvervoer en openbaar vervoer? In de Mobiliteitsvisie Hoorn 2030 wordt uit de doeken gedaan hoe gehandeld dient te worden om zeker de verkeersveiligheid, maar ook de bereikbaarheid en leefbaarheid te waarborgen. De komende jaren zullen 6000 nieuwe woningen worden gebouwd en ook het stadsstrand zal de nodige verkeersbewegingen veroorzaken.

Het college wil weten of de raad kan meegaan in de mobiliteitsvisie, waarin in zeven hoofdlijnen beslispunten en argumenten zijn opgenomen:

a. Vervoerswijze afhankelijk van het schaalniveau van de reis;
b. Kwaliteit toevoegen voor lopen, fiets en openbaar vervoer. Autokwaliteit op peil houden;
c. Een sterke stedelijke knoop rondom binnenstad en het station;
d. De wijken buiten de stedelijke knoop hebben een onderscheidende woonkwaliteit dankzij de nabijheid van zowel het stedelijke kerngebied als het groene landschap;
e. Gebiedsontwikkeling als vliegwiel voor routekwaliteit en innovaties;
f. Een veilige stad voor elke verplaatsing;
g. Verduurzaming van de automobiliteit: laden en delen.

Voor de middellange termijn wordt voorgesteld:

- knip Roode Steen plus (zachte) knip Havenkwartier en onderzoek knip Kerkplein.
- ontvlechten van de ontsluiting naar de binnenstad/Grote Waal/Stadsstrand/Poort van Hoorn, en daarbij de juiste inpassing van de nieuwe ontsluiting voor gemotoriseerd verkeer onderzoeken.
- ongelijkvloerse fiets- en voetgangerskruising Provincialeweg-Keern.
- uitwerking ambities fiets (Fietsnota).

Het CDA en Fractie Tonnaer zien veel zaken waar men nog eens kritisch naar moet kijken. Fractie Tonnaer gaat uit van de voorstellen van ’De Betrokken Poorter’ en wil een ondergrondse parkeergarage en een tunnel onder het spoor door. De ruimte voor de auto in het centrum kan volgens deze fractie nog uitgebreid worden. Ook de VVD wil de vrijheid voor autogebruik aan de bewoners te laten.

Danny Verdonk van de gelijknamige fractie leest de mobiliteitsvisie als iets wat past in 2040, maar wanneer hij sommige fracties beluistert waant hij zich nog in de vorige eeuw. Menno Jas (DRP) haalt een onderzoek aan om aan te geven dat de automobilist 60% van het winkelend publiek uitmaakt en zelfs een groter aandeel heeft in de omzet. Hij ziet de linkse natte droom in deze visie liever niet uitkomen. Jan Kollen (PvdA) is lovend over het stuk, maar vraagt wel de mening van ’De Betrokken Poorter’ serieus te nemen.

Arwin Rood (D66) wijst op de ‘olifantenpaadjes’ als indicatoren voor looproutes die beter werken.

Aart Ruppert (ÉénHoorn) wil van de fracties die pleitten voor een tunnel weten hoe dat betaald gaat worden. Zo gauw mogelijk gaan sparen stelt Dick Bennis (CDA) voor. Veel centen, maar anders is het slecht voor Hoorn. Zo snel mogelijk beginnen met uitvoeren, vinden ook Yousuf Yousufi (VVD) en Roger Tonnaer.

Wethouder Samir Bashara beluisterde argumenten die in eerdere sessie ook naar voren kwamen. Hij kan nog geen uitspraak doen over wel of geen tunnel. Hij wil met een doorwrocht voorstel komen en dat komt volgend jaar op tafel, op basis van de afweging die de gemeenteraad maakt. De Westerblokker wordt niet autovrij, maar de auto wordt de gast op een weg die voornamelijk bedoeld is voor fietsverkeer en voetgangers. Op de vraag wie alles gaat betalen weet alleen de raad het antwoord, want die maakt uit waarvoor gekozen gaat worden.

Het is duidelijk dat dit punt geen hamerstuk zal zijn en in een raadsvergadering weer op de agenda zal prijken.

Digitale commissievergadering Digitale commissievergadering