Aantal faillissementen in Nederland veel lager dan in rest van Europa

23-06-2021

HOORNGIDS | Helpt onze overheid ondernemers door de coronacrisis of houdt Den Haag met zijn royale steunpakketten ten dode opgeschreven zombiebedrijven overeind? Feit is dat het aantal faillissementen in ons land opvallend lager uitkomt dan in de meeste andere EU-landen, zo blijkt uit de jongste CBS-cijfers.

Stijging faillissementen in EU, daling in Nederland
Aan de hand van recente cijfers van Eurostat over de faillissementen die zich vanaf 2015 in de Europese Unie hebben voorgedaan, hebben de statistiekexperts van het CBS een reeks nieuwe vergelijkingen gemaakt. Net als in Nederland komt het aantal faillissementen binnen de hele EU in 2020 lager uit dan in 2015. Vanaf het derde kwartaal 2017 tot halverwege 2019 laten de Nederlandse faillissementen een licht stijgende trend zien, tot rond 60 procent van het aantal in 2015. Het aantal faillissementen binnen de EU blijft vanaf eind 2016 enkele jaren stabiel op ongeveer 80 procent van het niveau van 2015. Hierop volgt begin 2020 een daling die doorzet tot in het tweede kwartaal. Daarna stijgt het aantal faillissementen binnen de EU, terwijl het aantal in Nederland fors daalt.

Spanje: verdrievoudiging horecafaillissementen
Bij drie EU-landen pakt het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2021 nog hoger uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. In Roemenië is de toename met 150 procent het sterkst en ook Spanje ziet het aantal faillissementen meer dan verdubbelen. Vooral de horecasector krijgt daar klappen te verduren. In de eerste drie maanden van dit jaar gaan er drie keer zoveel cafés, restaurants en hotels failliet als in 2019. In België, Frankrijk en Duitsland is het aantal faillissementen in het eerste kwartaal van 2021 juist lager dan in het eerste kwartaal 2020. Opmerkelijk: de daling van het aantal faillissementen in ons land is relatief nog sterker.

België: moratorium op faillissementen
Volgens het CBS kan deze afname niet los worden gezien van de steunmaatregelen die Den Haag neemt om bedrijven door de coronacrisis te loodsen. Tussen de EU-landen bestaan grote verschillen over de omvang en de duur van de hulp die aan bedrijven wordt geboden. Sommige landen, waaronder behalve Nederland ook België, Frankrijk en Duitsland, vaardigden specifieke maatregelen uit ter voorkoming van faillissementen. Zo werd in België vorig jaar een moratorium op faillissementen ingesteld. Hierdoor kon de faillissementsprocedure niet worden gestart voor ondernemingen die nog in goede gezondheid verkeerden. In Frankrijk en Duitsland werden soortgelijke wijzigingen in faillissementsprocedures doorgevoerd. In Nederland kregen schuldenaren de wettelijke mogelijkheid om faillissementsverzoeken aan te houden.

Faillissement Faillissement