Nieuws van het front

Column Wally Ooms in Hoorns Nieuwsblad

Daar waar de nodige aandacht uit ging naar de verpleging in coronatijd, bleef het wat stiller rondom de poortwachters van de zorg: de huisartsenpraktijken. Een gesprek op locatie bij een Hoornse huisartsenpraktijk bracht verheldering.

De bloeddrukverhogende doktersassistente had gezorgd dat ik op een rustig tijdstip een gesprek kon voeren met de huisarts. Zelf vertelde ze dat het afgelopen jaar vooral in het teken stond van extra drukte door corona. Dit terwijl ook de reguliere werkzaamheden doorgang vonden. In haar geval betekent dat vooral veel gesprekken voeren met patiënten, afspraken maken, bloeddruk meten, bloedsuiker meten, wonden verbinden, uitstrijkjes maken en oren uitspuiten. 

Eenmaal in gesprek met de huisarts bleek dat hij zelf begin van het jaar ook was getroffen door het virus, ondanks alle voorzorgsmaatregelen en beschermingsmiddelen. Het is immers onmogelijk om afstand te bewaren bij een onderzoek en al helemaal niet bij terminale patiënten. Net als veel van zijn collega’s stelde hij zelf de diagnose. Aanvankelijk vermoedde hij dat het de bijverschijnselen waren van een enkele dagen daarvoor gekregen vaccinatie. Maar de koorts en benauwdheid hielden aan, waarna een test uitwees dat het om corona ging. Met als gevolg dat ook familieleden in quarantaine moesten. Al met al duurde het ziektebeeld circa 10 dagen, waarna het revalideren begon om al snel de werkzaamheden weer volledig van de waarnemer over te nemen. Pas na enkele maanden voelde hij zich weer de oude. 

NOS
Over het belang van vaccineren wil de huisarts kwijt dat iedereen vroeg of laat tegen corona aanloopt en dat vaccineren dus absoluut noodzakelijk is. Waarbij de artsen in zijn ogen een meer prominente rol hadden moeten spelen. Ze vaccineren immers al jaren, dus waarom zou er nu elders geprikt moeten worden. De ernst van de ziekte was hem vanaf het begin al duidelijk. Hij beoordeelt de aanvankelijke houding van de overheid als laconiek. Het vormde voor hem de aanleiding om contact op te nemen met de NOS om te vragen vooral beelden te laten zien. Beelden zeggen meer dan duizend woorden. Niet lang na zijn telefoontje kwamen de eerste beelden uit Italië. Hij is er nog steeds verbaasd over dat er geen enkele huisarts lid is van het OMT. De gebrekkige communicatie door de overheid was er de oorzaak van dat veel onnodige telefoontjes binnenkwamen vanwege onduidelijkheid over onder andere het vaccinatieschema. 

Vakanties
Vanwege de naderende vakanties ziet hij graag dat er gratis getest kan worden. Testers die veel geld vragen voor hun verrichtingen vindt hij een gruwel. Volksgezondheid is geen kwestie van geld. Tot slot nog een advies van de arts voor degenen die getroffen zijn door het coronavirus: eet vooral eiwitten als je wilt herstellen. Deze bouwstenen heb je nodig.

Huisarts Huisarts