Expositie Jan van Anrooij bij Oud Hoorn

29-06-2021

HOORNGIDS | In de expositiezaal van Vereniging Oud Hoorn zijn t/m 10 september Hoornse werken te zien van de landelijk bekende kunstschilder Jan van Anrooij. Jan van Anrooy (1901-1988) kende een bewogen leven. Geboren in Zaltbommel en opgeleid aan kunstacademies in ’s-Hertogenbosch en Wenen meende hij van de kunst te kunnen leven, maar de crisis van de jaren dertig verhinderde dat. 

Na de oorlog, wat een donkere periode uit zijn leven is, belandde hij in De Betuwe waar zijn kunstenaarschap echt tot bloei kwam. In twaalf jaar tijd maakte hij meer dan tweeduizend tekeningen en schilderijen van het Lingegebied. Na de dood van zijn eerste echtgenote raakte hij echter aan lager wal. Een in Rumpt geboren vrouw nam hem mee naar Zuid-Afrika, waar hij dertien jaar zou verblijven. Via Hoorn keerde hij terug naar het Lingegebied. Tot zijn dood in 1988 zou hij wonen en werken in Tricht. 

Topwerken
In 1984 was er een overzichtstentoonstelling in De Kijkschuur te Acquoy. Oud-conservator Peter Schipper zei over hem: ”Het werk van Jan van Anrooy behoort tot het beste van onze streek en naar landelijke maatstaven tot de top.” De stichting Kunst & Cultuur West Betuwe organiseert deze zomer ’De Jan van Anrooij Kunstroute’ door Nederland. In dat kader vertoont Oud Hoorn deze werken uit zijn Hoornse periode.
De expositie is t/m 10 september te zien bij Vereniging Oud Hoorn, Kerkmeijerzaal, Onder de Boompjes 22 in Hoorn. Openingstijden: elke dinsdag en donderdag van 10.00 – 16.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Nieuwendam - Jan van Anrooij Nieuwendam - Jan van Anrooij