Fusie Hollandia en Zwaluwen'30 is afgeblazen

HOORNGIDS | De fusie tussen de Hoornse voetbalverenigingen Hollandia en Zwaluwen’30 gaat niet door. De verenigingen komen er niet uit met de gemeente Hoorn. Struikelblokken bij de besprekingen waren de verlenging van twee velden op het complex van Hollandia, de overname van de clubaccommodatie van HCSV Zwaluwen ’30 en het verschil van 1 miljoen euro tussen de condities van de gemeente en de wensen van de clubs.

De werkgroepen binnen de voetbalverenigingen Hollandia en Zwaluwen’30 die aan de slag zijn gegaan om de nieuwe vereniging na fusering vorm en inhoud te geven hadden in een eerder stadium al de fusiedatum moeten opschuiven en hebben tot hun grote teleurstelling moeten vernemen dat het ondanks alle inspanningen niet tot een fusie gaat komen. Er zijn gesprekken gevoerd, zowel onderling als met de gemeente Hoorn, over de accommodatie (gebouwen en velden), de financiële basis van de vereniging en de kansen van het geheel voor de toekomst.  

Gemeente Hoorn
De gemeente Hoorn wil alle medewerking verlenen, heeft er ook veel tijd in gestoken, maar kan op basis van de huidige gegevens niet instemmen met de totstandkoming van de nieuwe fusieclub. De gemeente laat weten het staken van de fusiegesprekken te betreuren. In een verklaring is te lezen:
HVV Hollandia en HCSV Zwaluwen’30 hebben het initiatief genomen tot een fusie met als thuishaven het Julianapark. De gemeente Hoorn streeft naar vitale sportverenigingen en de bundeling van sportaccommodaties. Een fusie tussen Hollandia en Zwaluwen past bij deze ambitie. Daarom zijn we het afgelopen anderhalf jaar nauw in overleg geweest met de verenigingen en zijn er diverse onderzoeken uitgevoerd. Er is grondig en veel werk gemaakt van de fusie. In reactie op een brief van de beide voetbalverenigingen heeft het college van B&W aan de clubs laten weten onder welke condities de fusie wat het college betreft mogelijk is. De clubs hebben na dit gesprek besloten af te zien van verdere gesprekken.

Wethouder Kholoud al Mobayed: ”We betreuren dat de verenigingen de gesprekken over de fusie staken. Zij hebben op vrijwillige basis een plan gemaakt voor de fusie. De clubs en gemeente hebben veel inspanningen gedaan om de fusie te laten slagen. Wij hebben dit plan getoetst op de condities van de gemeente, en qua investeringen is het haalbaar. Wij blijven graag in gesprek.”

Wat is er de afgelopen anderhalf jaar besproken en onderzocht?
Het college van B&W heeft haar standpunt bepaald na uitvoerig onderzoek en veel gesprekken met betrokkenen. Er is een bouwkundige opname geweest van de HVV Hollandia accommodatie, de exploitatieprognose van de clubs is getoetst door de Stichting Waarborgfonds voor de Sport (SWS) en er zijn taxaties uitgevoerd op de accommodatie van HCSV Zwaluwen’30. Het mogelijk verlengen van twee voetbalvelden in het Julianapark in ruil voor een ander parkdeel is voorgelegd aan de inwoners van Hoorn. Ook heeft de gemeenteraad in november jl. ingestemd met een tijdelijke verruiming van de Algemene Subsidie Verordening (ASV) bij fusies en samenwerking van sportverenigingen.

Toelichting standpunten gemeente
Op basis van het huidige aantal leden van HVV Hollandia en HCSV Zwaluwen’30 – samen hebben zij 425 spelende leden – vinden we dat de fusieclub kan volstaan met drie voetbalvelden waarvan twee van kunstgras. Dit voldoet ook aan de maatstaven van de KNVB. Dit betekent ook dat de velden op Julianapark niet hoeven te worden verlengd. Daar staat het merendeel van de inwoners ook kritisch tegenover. De realisatie, onderhoud en renovatie van clubaccommodaties is de verantwoordelijkheid van sportverenigingen in Hoorn. Dit geldt voor alle verenigingen. Voor de elf buitensportverenigingen hebben we een subsidie verordening (ASV). Deze is tijdelijk verruimd voor fusies of samenwerkingen. Investeringen in horeca en kantines vallen echter niet onder de ASV. Voor de renovatie van de clubaccommodatie van HVV Hollandia met 10 kleedkamers kan de nieuwe fusievereniging een beroep doen op de tijdelijk verruimde ASV-regeling. We gaan de ASV-regeling echter niet nog verder oprekken om investering in kantines en meer kleedkamers mogelijk te maken. Recentelijk heeft de gemeente Hoorn, onder voorbehoud van besluitvorming door de gemeenteraad, een bod uitgebracht ter overname van de clubaccommodatie van HCSV Zwaluwen ’30. De voetbalvereniging heeft dit bod niet geaccepteerd en het aanbod tot overname ingetrokken. Tot slot kunnen we niet meegaan in de wens van HVV Hollandia om bij de fusie de schulden aan de gemeente Hoorn kwijt te schelden. 

Conclusie
Alles overziend is het college van B&W van mening dat een fusie tussen Hollandia en Zwaluwen in het Julianapark qua investeringen zeer wel mogelijk is op basis van de gemeentelijke uitgangspunten. We zien daarom geen reden om de ASV-regeling, die geldt voor alle sportverenigingen in Hoorn, voor deze fusieclubs verder te verruimen en zo het gat van een miljoen euro te dichten. De maatschappelijke onrust over onderdelen van het fusieplan en het toekomstperspectief van de nieuwe fusievereniging hadden evenwel nog nadere aandacht nodig.

Hollandia hoofdveld kantine Hollandia hoofdveld kantine