Initiatiefvoorstel 'Safe Streets' met algemene instemming overgenomen

Gemeenteraadsvergadering 6 juli

HOORNGIDS | Veiligheid voor iedereen op straat en in de openbare ruimte is ook in Hoorn nog niet geheel vanzelfsprekend. Veiligheid voor ieder die zich herkent in de LHBTIQ+, door het ‘Global Goals’ doel centraal te stellen. Hoorn kan zich daartoe aanmelden als Safe Streets Gemeente.

De fracties GroenLinks en ÉénHoorn dienen een initiatiefvoorstel in om te bereiken dat in Hoorn genderongelijkheid wordt tegengegaan door problemen rondom veiligheid in openbare ruimtes bespreekbaar te maken en aan te pakken. De aanpak van dit onderwerp maakt al deel uit van de Millenniumgemeenten, die zijn overgegaan in de Global Goals. Daarin streeft een gemeente er naar om armoede, ongelijkheid en klimaatverandering aan te pakken.

ÉénHoorn en GroenLinks willen dat Hoorn zich voor deze doelstellingen actiever opstelt. Iedereen moet zich altijd en overal veilig voelen. De UN Women Nationaal Comité Nederland heeft het project ‘Safe Streets Gemeenten’ opgezet. Ook de Stichting Stop Straatintimidatie zet zich vooral in op de sociale kant van (on)veiligheid. De inzet van de gemeente dient zich te richten op het sociale en het fysieke terrein. Dit houdt in dat er meer gedaan wordt aan de aandacht voor de slachtoffers en het informeren van de burgerij hoe problemen kunnen worden gesignaleerd en wat daarmee te doen.

De fysieke kant betreft de inrichting van de openbare ruimtes, zodat het veiligheidsgevoel wordt verhoogd. De stichting in oprichting Onbeperkt Hoorn en de stichting Stop Straatintimidatie onderstrepen het belang van de aandacht en aanpak die de gemeente Hoorn moet opbrengen.

Burgemeester Jan Nieuwenburg is blij met het initiatiefvoorstel en wil het graag meenemen binnen de nieuwe veiligheidsnotitie. Hij hoopt ook zelf contact te kunnen hebben met de genoemde organisaties om met hun hulp goed beleid hiervoor te kunnen opzetten.

Ook de fracties spreken zich positief uit over het voorstel. Wanneer het wordt opgenomen in het APV komt wel de vraag of en hoe het gehandhaafd kan worden. Met algemene instemming wordt het initiatiefvoorstel overgenomen.

Persbericht gemeente Hoorn:

Hoorn wordt Safe Streets gemeente

Op dinsdag 6 juli stemde de Hoornse raad unaniem in met een initiatiefvoorstel van GroenLinks en ÉénHoorn om Safe Streets gemeente te worden. De raad wil dat de gemeente nog veel meer aandacht gaat geven aan de veiligheid op straat en het tegengaan van intimidatie op straat.

De fracties van GroenLinks en ÉénHoorn dienden samen een initiatiefvoorstel in om zich aan te melden als Safe Streets gemeente. De fracties vinden dat iedereen zich in Hoorn altijd en overal veilig moet voelen op straat. Ongeacht het tijdstip, wat ze dragen of in welke buurt ze zijn. Om dat te bereiken zou de gemeente er alles aan moeten doen om de onveiligheid en het onveiligheidsgevoel op straat tegen te gaan. Dat kan gaan om sociale activiteiten, zoals aandacht voor slachtoffers en voorlichting over het signaleren van en acteren op intimiderend gedrag en campagnes. Maar het kan ook gaan om het in kaart brengen van onveilige plekken en aanpassingen in de openbare ruimte.
Het initiatiefvoorstel kreeg unanieme steun van de overige raadsfracties.

Hoorn Safe Street gemeente Hoorn Safe Street gemeente