Ondingen

Column van Sjaak Grosthuizen

Wat een zomer! En wat een jaar! Wanneer we op 31 december willen terugblikken, zal de opsomming van de meest opmerkelijke gebeurtenissen veel langer zijn dan we willen aanhoren. On-Nederlands bijna. Alleen al de afgelopen dagen met de nieuwsrubrieken vullende twee gebeurtenissen rond de aanslag op Peter R. de Vries en de overstromingen na ongeëvenaarde regenbuien in Limburg. Daar is men er, met alle onheil en enorme schade, toch nog iets beter van af gekomen dan onze zuider- en oosterburen. Wat voor gevolgen heeft dat voor de toekomst?

Kleinere gebeurtenissen raken ondergesneeuwd en worden ergens in kantlijnen of laatste opmerkingen even meegenomen in pogingen toch een volledig nieuwsbericht te kunnen doorgeven. Van sommige kleinere gebeurtenissen is de reikwijdte in de toekomst nog niet goed te overzien. Ik ga  er toch even je aandacht voor vragen. We zijn de afgelopen week twee omroepverenigingen rijker geworden. ON, dat staat voor Ongehoord Nederland en Omroep Zwart. Deze laatste profileert zich met de omschrijving: ‘Een nieuwe omroep waar iedereen wordt gezien, en iedereen wordt gehoord. Waar het draait om inhoud. Interesse. En nieuwsgierigheid in een ander.’ Een omroep die in het leven is geroepen omdat de diversiteit van de Nederlandse nog wat beter uit de verf mag komen.

Ongehoord Nederland is de andere nieuweling met heel andere geluiden dan we via de door de oprichter ervan verguisde zeg maar alle andere media moeten vernemen. Arnold Karskens heet de man, die met enige overtuigingskracht ruimte wil scheppen voor de geluiden die ons al bijna vertrouwd voorkomen en die komen uit de wereld rond Thierry Baudet en Geert Wilders. Wanneer je wilt aantonen dat men niet alleen maar eng-nationalistisch is, zul je via dit nieuwe medium ook allerlei internationale complottheorieën uit de doeken gedaan krijgen. Voor hen is het jammer dat Donald Trump zijn podium grotendeels kwijt is, maar ook in Europa hebben we nog regeringsleiders die men vast op andere manieren kan beoordelen dan in de meeste kranten wordt gedaan. De omroep krijgt de afkortende korte naam ON en we zullen in ieder geval de komende vijf jaar berichtgeving en duiding op de ON-manier krijgen.

Vonden wij de reguliere berichtgeving duidelijk, in de nieuwe omroep wordt dat ON-duidelijk. Linkse humor wordt onfrisse ON-gein, vanouds doordacht wordt ON-doordacht en er komen nog veel meer zaken in de aandacht bij onlust en onraad. De nieuwe omroep staat voor veel meer: ON-echt, ON-bezonnen, ON-bewezen, onbeperkt ON-begrepen, ON-beschoft, ON-beleefd, ON-wijs, ON-buigzaam, onbetwist ON-nodig, onbezorgd ON-zinnig, ON-vatbaar, ON-gewis, ON-uitstaanbaar, ON-zeker, tot en met het weerbericht ON-guur maar ON-bewolkt, ON-veilig en de kiezer ON-kies.

Ik kan zo nog wel even doorgaan, maar ik laat jou graag ook wat ontdekkingsruimte. De overstromingen in onze gebieden zullen door ON nooit worden geweten aan de klimaatopwarming. Ook de viruswijsheden van het OMT zullen worden afgedaan als onzin. Er schijnt behoefte te bestaan aan een dergelijke omroep en misschien mag je dat duiden als een teken van deze tijd in deze omgeving. Het echte gevaar is er in ons land niet zo duidelijk meer en dan willen we er ook niet van weten. Een alternatieve werkelijkheid is soms leuker om te geloven. Ik herken dat. In mijn laatste boek dat volgens mevrouw Grosthuizen eindelijk eens naar een uitgever gestuurd moet worden staan drie sprookjes. Ik vind de tijd gekomen om veel meer nieuwe sprookjes te bedenken. Dit jaar bevat een hoop aanknopingspunten daarvoor.

Het jaar is nog niet om. Wat mij betreft is er al meer dan genoeg gebeurd. Laten we hopen dat onverstand het onheil niet ondenkbaar groter maakt. Jammer dat veel mensen onbegrijpelijk onnozel zijn.

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Sjaak Grosthuizen leest zijn column Sjaak Grosthuizen leest zijn column