Vier tips om kunst aan de muur te schikken 

21-07-2021

HOORNGIDS | Geen huis is compleet zonder een kunstwerk. Nou, eigenlijk is één schilderij (https://www.sweetlivingshop.nl/wanddecoratie/schilderijen/ ) niet eens genoeg. Hoe meer, hoe beter! Hoewel het misschien een beetje eng kan zijn om de moed te verzamelen om dingen aan die lege muren te hangen, zul je jezelf dankbaar zijn als je eindelijk die galerijmuur hebt neergezet en je favoriete foto’s en schilderijen elke dag kunt bewonderen. Desondanks kan het nog wel eens lastig zijn om muurdecoratie (https://www.sweetlivingshop.nl/wanddecoratie/muurcirkels/ ) te schikken, maar met behulp van de onderstaande tips zal dat niet langer het geval zijn. 

 

Stel uitrusting samen

Pak de juiste uitrusting erbij voordat je begint met het ophangen van de klokken (https://www.sweetlivingshop.nl/klokken/) en je andere wanddecoratie. Een hamer en spijkers alleen zijn misschien niet genoeg bijvoorbeeld. Twee handige hulpmiddelen voor het ophangen van kunst zijn een elektrische waterpas en een noppenzoeker voor zwaardere stukken. Daarnaast is het ook verstandig om de juiste bevestigingsmiddelen te gebruiken. In sommige gevallen is het namelijk beter om niet voor een spijker te kiezen, maar juist voor een ander systeem waarbij je de muur niet beschadigt. Dit is vooral het geval als je woont in een huurhuis waarbij je niets mag ophangen aan de muur.

 

Neem de tijd

Neem de tijd voor het uitstippelen van je gewenste arrangement van je muurdecoratie. Het kan moeilijk zijn om te visualiseren hoe een combinatie van kunst eruit zal zien aan de muur, dus het helpt om je plan op ruitjespapier te schetsen of een computerprogramma te gebruiken om je kunstwerken te schikken. In principe hoeft dit helemaal niet moeilijk te zijn, maar het kan wel belangrijk zijn. Herschik daarnaast de stukken op je vloer totdat je het mooi vindt hoe het eruit ziet, knip vervolgens papier uit ter grootte van elk kunstwerk en hang dat aan de muur. Zo kun je het eindresultaat visualiseren en kun je eenvoudig meten wanneer je gaat ophangen!

 

Meet alles op

Meten is weten. Het is daarom echt van belang om alles goed op te meten voordat je daadwerkelijk de kunstwerken gaat ophangen aan de wanden in je woning. Laat hierbij minimaal 10 centimeter tussen de frames. Als je de schilderijen dichterbij elkaar plaatst, kunnen de kunstwerken er overvol uitzien. Dat moet je niet willen. Ook zal elke imperfectie opvallen als je de stukken heel dichtbij elkaar ophangt. Daardoor is het echt essentieel om alles perfect waterpas op te hangen, waarvoor je kunt zorgen met behulp van de elektrische waterpas.

 

Spotlight op favorieten

Daarnaast is het een goed idee om je favoriete kunstwerken echt te laten schitteren bij het schikken van de kunst voor aan je muur. Bij het arrangeren van kunst aan de muur is het eigenlijk altijd belangrijk om te beginnen met je favoriete stuk. Vanuit dit kunstwerk bouw je vervolgens verder naar de andere producten waarmee je je wand wilt decoreren. Het is hierbij ook van belang om te letten op schaal en verhoudingen, net zoals wat je wilt dat je oog als eerste ziet als je de kamer binnenkomt. 

Kunst aan de muur Kunst aan de muur