Project ‘Migranten leren door’ wegens succes verlengd

Loopbaanbegeleiding en Nederlandse les voor ambitieuze migranten

HOORNGIDS | Na het succesvolle initiatief ‘Migrantenvrouwen leren door’ van het Juniusfonds komt er een vervolg voor een grotere doelgroep: ook mannen zijn welkom om deel te nemen. In dit nieuwe traject, dat op 20 september 2021 van start gaat, worden anderstaligen klaargestoomd voor een vervolgopleiding of een betere arbeidspositie.

Nieuwe Nederlanders zitten vaak in een lastig parket. De overheid erkent de diploma’s uit hun thuisland niet en ze spreken na inburgering onvoldoende Nederlands om in hun eigen vak aan het werk te gaan. In het traject ‘Migranten leren door’ gaan deelnemers in ongeveer 1 jaar tijd van taalniveau A2 (groep 8 basisschool) naar C1/C2 (universitair niveau). Tegelijkertijd volgen ze een loopbaantraject waarbij ze o.a. hulp krijgen met een studie- of beroepskeuze en het herwaarderen van diploma’s uit hun thuisland.

Ervaringen van deelnemers vorig traject

De deelnemers van het afgelopen traject zijn zeer positief over de begeleiding en trots op de stappen die ze hebben kunnen zetten. Deelneemster Sham Ghanoum uit Syrië zegt hierover: “Dit project was een gouden kans om mijn kennis van de Nederlandse taal te verbeteren. Ik durf nu Nederlands te spreken en te schrijven, soms denk ik al in het Nederlands! Ik heb meer vertrouwen gekregen in mijzelf en in de mogelijkheid om mijn dromen te bereiken.” Ook Vinthuja Nampiyaruran uit Sri Lanka is positief: “Ik heb veel dingen geleerd tijdens dit project, en ik heb meer motivatie gekregen. Ik kan nu makkelijker met andere mensen contact leggen.” Ook de loopbaanbegeleiding zien de deelnemers als een belangrijk onderdeel. “Ik heb een hele andere visie op mijn toekomst gekregen. Doordat ik nu inzie dat ik meer kansen heb, is mijn motivatie om mijzelf te ontwikkelen toegenomen. Zo heb ik mij al ingeschreven voor een cursus orthomoleculair adviseur, ik heb er ontzettend veel zin in deze opleiding te gaan volgen,” aldus deelneemster Rahmi Dahlan uit Indonesië.

Vereisten kandidaten

Om deel te mogen nemen horen kandidaten 18 jaar of ouder te zijn, in WestFriesland te wonen en Nederlands op A2-niveau te spreken. Ze maken aanspraak op de financiering als ze zelf geen financiële middelen hebben om het traject te bekostigen. Daarnaast is het belangrijk dat de kandidaat de tijd heeft om het traject te volgen, dat minstens 25 uur per week in beslag neemt. Dit is opgedeeld in 9 uur Nederlandse les, 3 uur groepsopdrachten met je leerteam, 12 uur huiswerk, workshops en elke 2 à 3 weken een loopbaangesprek van een uur.

Inhoud project

Het project ‘Migranten leren door’ wordt gefinancierd door het Juniusfonds en uitgevoerd door Startwijzer en EdINOVA. Startwijzer verzorgt de intake, het loopbaantraject en de begeleiding bij het eventueel omzetten van diploma’s. EdINOVA geeft de taallessen en -toetsen, op locatie in Hoorn en online.

Het nieuwe traject loopt van 20 september 2021 tot en met 3 november 2022. De taallessen vinden drie keer per week plaats; op maandag tussen 9 en 12, op dinsdag tussen 13 en 16, en op donderdag tussen 9 en 12. Hiervan is 1 les op locatie en zijn 2 lessen online. Tussentijdse taaltoetsen geven aan of deelnemers door kunnen gaan naar een volgend taalniveau, het doel is iedereen te begeleiden naar C1/C2-niveau. Na het traject kunnen deelnemers bij het Juniusfonds een renteloze lening aanvragen voor de gekozen vervolgopleiding op het MBO, HBO of WO.

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich via e-mail aanmelden bij Rosa van den Bosch van Startwijzer rvandenbosch@startwijzer.info (mailto:rvandenbosch@startwijzer.info) of bij Saskia Kuiper info@startwijzer.info (mailto:info@startwijzer.info).

Migranten leren doo1r Migranten leren doo1r
Migranten leren door Migranten leren door