Dank aan hulpverleners voor bijdrage crisisbeheersing watersnood

26-07-2021

HOORNGIDS | Vorige week leverden reddingsbrigades uit Hoorn, Heerhugowaard, Stede Broec en Den Helder en medewerkers van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord bijstand aan de crisisbeheersing van de watersnood in Limburg en Luik. Burgemeester Schouten (voorzitter van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord), Koen Breedveld (directeur Reddingsbrigade Nederland) en Krishna Taneja (directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord) bedankten hen middels een brief voor hun voorbereidende werkzaamheden, de logistieke ondersteuning en het evacueren, vervoeren en redden van personen.

Burgemeester Schouten benadrukt dat dit soort nieuwe crisistypen om een flexibele crisisorganisatie vragen, waarin hulpverleners vanuit verschillende disciplines gezamenlijk optrekken en elkaars kwaliteiten versterken. Ook in Noord-Holland Noord, aan drie zijden omringd door water, bereidt men zich voor op ernstige wateroverlast en overstromingen door onze dijken op orde te hebben, goede ruimtelijke inrichting achter de dijken te realiseren en ons voor te bereiden op noodsituaties.
Zie hieronder de dankbrief.

Beste medewerkers van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en van de reddingsbrigades Hoorn, Heerhugowaard, Stede Broec en Den Helder
Steeds vaker worden we geconfronteerd met nieuwe crisistypen die maatschappij-ontwrichtende gevolgen kunnen hebben. De watersnood, waar Limburg en onze zuiderburen sinds vorige week mee kampen, onderstreept het belang van een flexibele crisisorganisatie die bestaat uit hulpverleners vanuit verschillende disciplines die gezamenlijk optrekken en elkaars kwaliteiten versterken.
Voor het eerst sinds 1995 werd de Nationale Reddingsvloot actief. Vrijwilligers van reddingsbrigades zetten zich in Luik en Limburg in om het overstromingsgebied te verkennen en zoveel als mogelijk te evacueren en redden. Een uitzonderlijk zware inzet, die veel indruk moet hebben gemaakt. Medewerkers van de veiligheidsregio en vrijwilligers van de reddingsbrigade pakten gezamenlijk de logistieke ondersteuning op. Er werd aangehaakt bij landelijke overleggen, informatiemanagers versterkten het actiecentrum van de Nationale Reddingsvloot in IJmuiden, een groot watertransport en een mobiele coördinatie-unit (Copi) werden voorbereid, klaar om ingezet te worden. Daarnaast werden ook twee ambulances ingezet voor het evacueren van patiënten uit het ziekenhuis in Venlo.
Graag spreek ik mijn grote waardering uit voor het beschikbaar stellen van uw expertise, kundigheid en flexibiliteit ter ondersteuning van de crisisbeheersing in Limburg en Luik. Het stemt mij bijzonder trots om de eerste maand van mijn voorzitterschap van Veiligheidsregio Noord-Holland Noord al te merken dat wij als crisispartners ‘samen hulpvaardig’ zijn. Nazorg kan bijdragen aan het verwerken van een indrukwekkende inzet en wordt georganiseerd vanuit Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.
Met vriendelijke groet,
mede namens Krishna Taneja, directeur Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, en Koen Breedveld, directeur Reddingsbrigade Nederland, 
Drs. A.M.C.G. (Anja) Schouten
Voorzitter Veiligheidsregio Noord-Holland Noord

Watersnood Limburg stuw met peilschaal Watersnood Limburg stuw met peilschaal