Meerdaagse festivals gaan niet door, reizen naar EU-landen makkelijker

Kleurcodes van EU-landen naar geel of groen

HOORNGIDS | Festivals die meer dan een dag duren gaan tot 1 september definitief niet door. Dat heeft het kabinet afgelopen maandag bekend gemaakt. Op vakantie gaan wordt daarentegen iets makkelijker omdat oranje (alleen noodzakelijke reizen) op de kaart van EU-landen verdwijnt en deze uitsluitend nog aangeduid worden met de kleur geel (let op, er zijn risico’s) en groen (u kunt reizen). 

Voor vakantiegangers naar het buitenland dus makkelijker, maar voor festivalgangers en organisatoren een grote teleurstelling. Met het oog op de veel besmettelijker delta variant van het virus en de nog onvoldoende vaccinatiegraad om groepsimmuniteit te bereiken, vindt het kabinet het onverantwoord om de meerdaagse festivals door te laten gaan. Het is het tweede jaar dat de festivals Lowlands, Mysteryland, Down The Rabbit Hole en andere meerdaagse festivals, niet door kunnen gaan. De opbouw voor het Lowlandsfestival was al begonnen. Organisatoren van eendaagse festivals tussen 13 augustus en 1 september, krijgen 13 augustus van het kabinet uitsluitsel of het door kan gaan. Het kabinet heeft ruim 400 miljoen euro uitgetrokken om organisatoren te compenseren. Of dit voldoende is zal nog moeten blijken. 

Alle EU-landen te bereizen

EU-landen krijgen een gele of groene kleur. Alleen in een uitzonderlijk geval van extreem risico door het opduiken van een gevaarlijke nieuwe variant, kan een land een oranje kleur krijgen. Dat betekent dan dat afgeraden wordt naar zo’n land te reizen. Maar vanaf vandaag zijn er geen EU-landen meer waarnaar niet kan worden gereisd. Wel is bij terugkeer uit een geel land, voor reizigers zonder vaccinatie- of herstelbewijs, testen in het land van verblijf verplicht. Het blijft ook van belang om te informeren welke regels gelden in het te bezoeken land. Deze kunnen van de Nederlandse kleurcode en regels verschillen.

Vanaf 8 augustus moeten reizigers van 12 jaar en ouder bij terugkomst in Nederland een coronabewijs kunnen tonen. Dat houdt in dat je een geldige QR-code in de CoronaCheckApp of het (afgestempelde) vaccinbewijs in het gele boekje kunt tonen, dat je volledig gevaccineerd bent. Kun je dat niet omdat je niet (volledig) gevaccineerd bent dan moet je een PCR-test doen in het vakantieland. Deze is maximaal 48 uur geldig. Als deze negatief is mag je Nederland in. Er wordt geadviseerd om je voor de zekerheid altijd te laten testen, ook wanneer je gevaccineerd bent.

De grensdocumenten De grensdocumenten
Overnachten op Lowlands Overnachten op Lowlands